D’entre
les múltiples facetes que abastà l’obra de Tomàs Vidal Bendito, l’agricultura i
la propietat rural eren les que l’atracaven més a la seva tradició familiar, de
la qual se’n sentia particularment orgullós. Vaig visitar la casa pairal de
Rafalet de la seva mà en activitats de grup i en xerradetes a la fresca de la
porxada, les quals li oferien l’oportunitat de demostrar els seus coneixements,
alhora que exhibia amb naturalitat el patrimoni familiar. A Rafalet, Vidal
Bendito ho coneixia tot: els mapes i llibres de la biblioteca, l’organització
de l’edifici, la distribució antiga de l’explotació, amb els sementers i
desenes de tanques, els conreus que s’hi feien i la vida dels pagesos. Sempre
em va donar la impressió que en aquest microespai havien nascut les seves
inquietuds geogràfiques, agronòmiques i antropològiques.
No
debades, el seu primer treball de recerca, la tesina de llicenciatura,
defensada el 1967 a la Universitat de Barcelona, fou dedicat precisament a l’“Evolución
de la agricultura y de la propiedad rural de la isla de Menorca”. Ben enfora de limitar-se a complir
amb l’expedient acadèmic, denota una dedicació i un aprofundiment insòlits en
un aspirant a llicenciat sense experiència investigadora. Per la seva vàlua, el
treball fou publicat el 1969 a la Revista de Menorca.
Des
del moment de la seva aparició, no hi hagut cap autor que hagi tractat aquests
temes que no l’hagi citat: Terrón Ponce, en el seu estudi del 1990 sobre
l’origen i desenvolupament de la propietat immoble de Menorca; Miquel A.
Casasnovas, en la Història Econòmica de Menorca, del 2006, i jo mateix, en el
meu treball del 2009 sobre la viticultura de l’illa. Vidal també va emprar
aquest text i els seus mapes en diversos treballs.
A
la introducció, l’autor ofereix una lúcida perspectiva sobre l’agricultura de
Menorca. Assenyala que l’illa ha viscut al llarg de la seva història d’esquena
a la mar i que, per aquest motiu, compta amb una major tradició agrícola que
marinera, fins al punt que “lo agrario ha gozado y goza de un prestigio algo mítico. Nada más falso que
esta imagen pues nunca pudo la isla abastecer a sus moradores de los productos
alimenticios básicos. En el fondo el prestigio de la tierra estuvo y está
monopolizada por la aristocracia, los “senyors”, única clase social que ha
logrado capear los temporales que se han abatido sobre la isla”.
Vidal
Bendito es proposa de comprendre l’agricultura menorquina a partir de les seves
arrels històriques, des dels seus orígens més remots fins al moment en què
escrivia, a mitjans anys seixanta. Com a nota destacada, a més d’agrair la
participació del seu director de tesi, feia notar la de Jean Bisson.
En
la seva major part, el treball de Vidal és de caire bibliogràfic. Utilitza
publicacions de Ma. Lluïsa Serra, Armstrong, Passerat de la Chapele, Antoni
Ramis, Soler, Riudavets, Hernández Sanz i Jean Bisson. En canvi, no maneja el
Die Balearen de l’Arxiduc Lluís Salvador, segurament per manca d’una traducció.
Posteriorment, Vidal estaria lligat a la figura del príncep austríac,
participant en la reedició de les seves obres i formant part de l’Associació
Amics de l’Arxiduc.
Tanmateix,
el més característic d’aquesta monografia és la seva atenció al territori, i en
especial a les grans explotacions de l’illa, els llocs. Vidal analitza com van
evolucionar al llarg de la història i descriu com s’organitzaven al segle XIX
en cases, conradís i marina. Amb aquest objecte, escodrinya els materials que
li permetin de cartografiar els llocs al llarg del temps i elaborar nombrosos
mapes, des de les alqueries dels segles XIV, XV i XVI, traient un gran partit
al capbreu del 1600, fins el cens agrari del 1960. En tot cas, la part central
és l’amillarament de Sorà del 1862, del qual en remarca la seva qualitat i
qualifica de “primer cadastre científic” de Menorca.
D’altra
banda, Vidal no es limita a resseguir els conreus tradicionals de Menorca, sinó
que considera tota mena de produccions, amb la qual cosa evidenciava una
amplitud de mires pròpia del bon investigador. D’aquesta manera, a més de
tractar àmpliament el blat i la ramaderia, es refereix a l’olivera, les
hortalisses, els llegums i, especialment, a la vinya, a la qual hi dedica
bastantes pàgines, per concloure que al segle XVIII “el vi va succeí la llana
com a matèria quasi única d’exportació”.
Seguint
aquesta línia, el 2000 va impartir una conferència en les jornades organitzades
pel departament d’Agricultura del Consell Insular de Menorca. En aquesta, va
resseguir l’evolució del conreu de la vinya, partint del segle XVIII, amb les
xifres d’Armstrong i el mapa d’Asssiotti del 1780 (mostra els seus coneixements
cartogràfics), seguint amb les dades del 1817 de Riudavets i les de l’Arxiduc.
Tot plegat demostrava l’existència d’un gran conreu vitícola, fet que Vidal era
el primer a fer notar. Aquesta conferència, de la qual en conserv la fotocòpia
que va repartir, i el treball del 1969, van ser una font d’inspiració per a la
meva tesi doctoral.
El
1982, Vidal Bendito va participar en l’edició crítica publicada per Al Thor de
la Historia de Menorca de Riudavets. Al marge d’apuntar la manca de fiabilitat
d’algunes dades, assenyala l’interès del capítol dedicat a l’agricultura “pel
fet que l’autor descriu l’agricultura menorquina des de l’òptica d’un inexpert,
però amb molt de món, és a dir amb àmplia perspectiva i sentit comú”.
Així
mateix, Vidal va col·laborar al capítol d’Organització del món rural del tom
d’Antropologia de l’Enciclopèdia de Menorca, publicat el 1999, on aprofita el
contingut de la tesina. En la primera part, descriu l’organització territorial
agrària i la seva evolució, així com la població agrària, sintetitzant o
desenvolupament, segons el cas, informacions del seu precedent. Hi destaca el
mapa dels llocs de Menorca, segons l’amillarament de Sorà, una versió
simplificada del del 1969.
A
continuació, se centra en les terres de Rafalet, prova de l’estreta relació que
mantenia l’autor amb el seu estirp familiar. Incorpora un interessant estudi de
la història de l’explotació, de fet una ampliació de l’antepenúltim apartat del
treball del 1969. Arranca amb l’estat probable de l’antiga alqueria del Rafal
el 1400 i finalitza amb la seva situació el 1995, després dels canvis del 1600,
1700, 1860 i 1960. L’anàlisi de l’organització de l’espai intern del lloc i
dels noms de les tanques també figuraven el 1969. Acaba amb una descripció de
les cases de lloc on tampoc no hi manquen les referències a Rafalet.
Vidal
finalitza amb unes reflexions que reflecteixen la preocupació pel futur del seu
estimat lloc. El paisatge menorquí és un mosaic complex organitzat a través de
grans cèl·lules independents i quasi autosuficients: els llocs. Fins fa mig
segle, pagesos i senyors gestionaren els llocs cercant, sense saber-ho molt més
que la pura rendibilitat. Tanmateix, el mosaic ha esdevingut poc funcional en
el context del nou model econòmic i social illenc i està en vies de ràpida
extinció. Les normatives marquen el que no s’ha de fer, però poca gent s’atreveix
a dir què s’hauria de fer i, entre tant, dotzenes de llocs es van tancant i
degradant. Només podria haver una solució parcial a través d’un pacte entre
Administració, propietaris i pagesos per garantir la conservació selectiva del
més valuós, en termes culturals i ambientals, dels llocs.
L’Enciclopèdia
de Menorca va tornar a requerir dels serveis d’en Vidal el 2001, per al capítol
relatiu als Fonaments geogràfics de la història del tom d’Història. Aquest
estudi té dues parts: a la primera, vinculada amb la seva formació científica,
ofereix un panorama general de la geografia de l’illa de Menorca; la segona
part, que arranca amb la humanització del territori, repassa temes que ja hem
vist en els treballs anteriors: la transformació de la ruralia, des de l’època
prehistòrica fins al 1960. Hi tornam a trobar el mapa dels llocs segons
l’amillarament de Sorà, al costat del qual afegeix el de les grans propietats
el 1962, que compara amb les llavors recentment delimitades àrees naturals
d’especial interès, amb les quals presenten una gran coincidència. No podem
deixar de veure aquí un homenatge a la contribució dels senyors de lloc a la
protecció del territori de l’illa.
En
aquest darrer escrit, Vidal es troba en una posició més equilibrada que a
l’anterior. A Menorca, “el bell somni del desenvolupament sostenible, d’un
progrés de la qualitat de vida dels homes que no malmeti el medi és menys
quimèric que en altres llocs puix que, gairebé sense saber-ho, els menorquins
trobaren fa anys vies pròximes a l’esmentat ideal”.
Rafalet Nou. 1890. Foto Monjo. Enciclopèdia de Menorca |
En
definitiva, Vidal Bendito, a partir de l’estimació pel seu entorn més proper,
el lloc de Rafalet, amb tot el seu contingut –terres, cases, llibres i mapes–
desenvolupa un interès per l’anàlisi geogràfic i històric del món rural. La
recerca bibliogràfica i documental sobre aquest microcosmos serà la llavor de
la tesina del 1969, la qual anirà desenvolupament al llarg dels anys. La seva
curiositat, l’amor per la terra i les seves qualitats de bon investigador ens han
servit a molts, i esper que segueixin il·luminant les noves generacions, per
ampliar les vies de coneixement i estima de la nostra illa.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada