Seria interessant de dedicar un estudi als menorquins que surten dels estrets límits de la nostra illa i, gràcies al seu talent, triomfen en el gran món. Joan Hernández Andreu encarna a la perfecció aquesta figura, que abans tingué il·lustres representants com el doctor Orfila, l’antropòleg Joan Comas o els empresaris Josep Taltavull i Emili Orfila, entre d’altres.
En Joan s’enorgullia de les seves arrels menorquines, de la seva ascendència maonesa i de la nissaga familiar dels Hernández. De l’amor a la seva terra donà proves amb el seu compromís cívic, que el portà a acceptar la presidència de l’Ateneu de Maó, coincidint amb la celebració del centenari de l’entitat, així com la direcció de la secció de Ciències Socials de l’Institut Menorquí d’Estudis, durant la qual va destacar per l’organització de diverses jornades d’estudi sobre la història econòmica de l’illa, a les quals convidà a eminents investigadors de diverses universitats nacionals, que els van atorgar un considerable nivell acadèmic. Cal subratllar que aquests dos càrrecs li van obligar a fer nombrosos desplaçaments des de Madrid, el seu lloc de residència, en una època en què encara no es feien reunions telemàtiques.
Així mateix, estava molt interessat en la col·lecció Hernández Sanz-Hernández Mora i va lamentar de forma reiterada que amb el trasllat a can Oliver es deixessin d’exposar algunes peces i es perdés el servei de Biblioteca, que compta amb una valuosa col·lecció local. També es prova del seu compromís la seva intensa activitat periodística com a col·laborador del Diari Menorca.
Sobre la seva estimada Menorca podem trobar testimonis escrits en els articles i llibres de la seva dilatada carrera professional. Al seu conco Joan Hernández Mora li va dedicar un llibre molt sentit, en el qual, després d’aportar interessants detalls de la seva etapa de formació, explora de forma particular les dramàtiques vivències que va haver de patir durant la Guerra Civil i la postguerra.
El llibre, Juan Hernández Mora y la Guerra Civil en Menorca, va ser publicat per l’editorial Lleonard Muntaner i fou presentat a la Universitat Complutense de Madrid, de la qual ell va ser cap de Departament de la Facultat d’Econòmiques i vicerector. Aquest és un tret digne de ser remarcat. Joan Hernández era un investigador de primera línia, que havia publicat obres de referència sobre la història econòmica d’Espanya i tenia les portes obertes a editorials i revistes del màxim nivell però, així i tot, no plantejava els seus treballs sobre Menorca com obres menors dirigides al consum intern, sinó que, al contrari, els exposava al exigent món acadèmic com qualsevol altre dels seus estudis. Gràcies a ell, Menorca es va convertir en un objecte d’estudi de caràcter nacional.
Bona prova d’aquest fet són els estudis que sobre la història econòmica de Menorca va publicar a espais del màxim rang. El 1999 la seva contribució al llibre d’homenatge a una figura senyera de la professió, Jordi Nadal, va ser precisament un treball sobre la nostra illa: “La depresión económico comercial de Mahón y la crisis del tráfico portuario, 1820-1840”, en el qual tracta sobre el convulsiu període que marca la gran transformació de l’economia de l’illa, amb l’ensorrada de les activitats marítimes i l’aparició de la gran indústria. Continuaria en aquesta línia l’any següent amb la publicació del document de treball “Rasgos de la economía menorquina desde la época británica hasta mediados del siglo XIX” en la col·lecció de la Universitat Complutense, després inclòs en català a la revista Randa, el qual oferia una nova perspectiva de la influència anglesa sobre l’economia de l’illa, un treball innovador que és pot consultar en línia. Els anys següents profunditzaria en la nostra realitat amb diversos articles: sobre el comerç del florentins amb Menorca, sobre el cicle econòmic balear a partir dels preus del blat, en relació al Banc de Maó, l’impacte del tractat d’Amiens o l’economia de Menorca al segle XX. Finalment, el 2005 va aconseguir que l’editorial Delta edités el llibre Tratado especial acerca de cuál es el justo precio del trigo en la isla de Menorca, versió en castellà del treball de Francesc Marçal, del qual en va fer una anàlisi crítica amb reflexions relatives al pensament econòmic, una qüestió que a la qual cada cop prestava més atenció.
Després d’aquests primers estudis es va plantejar un projecte d’investigació de gran volada: una col·lecció de biografies dels principals empresaris de Menorca, en la línia del que s’estava fent a Espanya, on l’editorial Lid havia publicat un volum sobre els cent grans empresaris del país, que va tenir el seu eco a la majoria de comunitats autònomes. En Joan em va reclutar per aquesta tasca i junts vam dirigir per l’IME el llibre Trenta-cinc empresaris menorquins. Èxit individual i progrés social, amb la col·laboració d’altres investigadors de l’illa. El nostre text desborda un simple conjunt de biografies i, en les conclusions, ofereix una nova perspectiva de la nostra història econòmica “des de les trinxeres” i una perspectiva original de l’evolució dels darrers dos segles, amb novetats conceptuals significatives.
La versió en castellà, de contingut més acotat, fou publicada per Delta i és equiparable a qualsevol dels volums publicats sobre els empresaris de les diferents comunitats autònomes del país. Aquest treball va despertar l’interès de la Universitat de les Illes Balears, que es va plantejar elaborar el volum de l’arxipèlag, però la feina no deu ser senzilla, perquè no s’ha portat a terme.
El projecte era de més abast i ens va servir per participar en el congrés internacional “Emprenedoria i Creixement”, que va tenir lloc a Madrid el 2011, on vàrem presentar la ponència “Emprenedoria i desenvolupament. El model menorquí (segles XVIII-XX)”, la qual va ser recollit al llibre editat el 2013 per la prestigiosa editorial Palgrave Macmillan que, com totes les intervencions del congrés, fou redactada en anglès (per facilitat dels lectors, he traduït els títols). Menorca és presentada, juntament amb Madrid, com els dos casos regionals a tenir en compte a Espanya, una idea atrevida, però ben coherent amb la trajectòria d’en Joan.
La rellevància del projecte es constata pel fet que Juan Matés, catedràtic de la Universitat de Jaén, ens convidés a què redactéssim sengles capítols pel llibre Empresarios y empresas en España, editat el 2019 per Pirámide, que ha tingut una notable acollida en l’àmbit docent, fins al punt que s’està preparant una segona edició que, malgrat que en Joan no pugui escometre la revisió del seu text, “Santiago Pons Quintana y Jaime Mascaró: dos agentes empresarios menorquines del calzado”, serà mantingut com un homenatge a la seva persona.
Els darrers anys, Joan no va afluixar el ritme: el 2015 va participar en les I Jornades de Patrimoni Industrial de Menorca, organitzades per l’IME, amb una contribució sobre els béns catalogats a la ciutat de Maó, la qual fou recollida en el llibre editat el 2019. El 2018 l’Arxiu Històric del BBVA publicava la seva obra Andrés Seguí Mercadal: revolucionario del sector naval en España : estudio biográfico de un ingeniero naval innovador, armador y empresario, en la qual donava continuïtat en la història econòmica empresarial de l’illa.
Joan Hernández sabia treballar en equip i va interessar investigadors del seu grup de recerca de la Complutense en les qüestions menorquines. José Ma. Ortiz Villajos va ampliar el nostre coneixement de la gran empresa metal·lúrgica Angloespañola de Motores amb articles resultat de la recerca als arxius britànics de la companyia Crossley. Aquesta col·laboració es va completar al seu darrer llibre De “holandeses del sur” a “Hong Kong” del Mediterráneo: una historia económica de Menorca, publicat el 2023 per la Universitat de Jaén, en el qual sumava una síntesi de la història econòmica de l’illa fonamentada en les seves investigacions, sobretot el projecte dels empresaris, amb l’aportació de Villajos en relació a les patents registrades pels menorquins com a índex de l’activitat innovadora dels illencs.
És necessari posar èmfasi en el mestratge d’en Joan Hernández. La seva generositat i l’atenció que prestava als seus joves col·laboradors ha fet que un bon nombre es considerin deixebles seus. No parlaré dels de la Universitat Complutense, perquè hi ha persones més autoritzades que jo per fer-ho. En el meu cas, em va obrir les portes al món de la recerca, assenyalant-me l’Arxiu Històric de Maó, on podria trobar uns documents que van ser el punt d’arrancada de la meva tesi doctoral. Més endavant, el projecte dels empresaris menorquins, al qual m’acab de referir, va ser, a més del seu gran interès, la llavor de la qual han sorgit els meus treballs posteriors, sobre el turisme, el patrimoni industrial i la història de la indústria de Menorca.
Joan Hernández Andreu reuní dos grans mèrits: ser un extraordinari i prolífic investigador i una gran persona. El primer li faria mereixedor de ser declarat Fill Il·lustre de Maó; el segon li garanteix el record i l’estima de tots els que el vàrem tractar.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada