El setmanari Mirador de
Barcelona era una publicació important on van escriure influents escriptors,
com Josep Ma. de Sagarra. Els anys 1933-1934 va publicar un conjunt d’articles
sobre les Illes Balears: cinc sobre Mallorca, dos d’Eivissa i tres de Menorca.
Manuel Amat, el periodista que escrigué sobre Menorca, tractava de forma
freqüent el fet turístic. Els seus textos prenen un to en ocasions irònic i
fins i tot humorístic. Tot i que reconeix que va gaudir d’un viatge excel·lent,
es fa ressò dels tòpics sobre els trajectes marítims: “el viatger que se’n va a
Menorca, més que digne d’enyorament ho és de llàstima. La travessia és ingrata
gairebé sempre. Mai falla un crit anguniós: “Torneu-me a terra!”.
Segons l’autor, si Mallorca és illa a tret de turista, de
nuvis precipitats, Menorca només és assequible pels pacients tastadors de
matisos paisatgístics i psicològics. És l’illa dels secrets encisos, que cal
cercar amb fanalet; una illa diminuta que sap extreure gràcia de la seva
petitesa.
El port de Maó és “acollidor i sembla
fet a posta per a jubilar-hi vaixells”. Les modestes embarcacions que hi ha
“fan vida i mort amb un aire de mística resignació”. A aquesta impressió hi
contribuí la coneixença que va fer Amat del senyor Marí, qui comprava
embarcacions per desballestar i venia les peces. Per aquest motiu, gairebé a totes
les cases senzilles de Maó es menja en taules de cabina de tercera.
La fonda Bustamante és coneguda a
Barcelona per la seva cuina a base de cuixes de pollastre, bon peix,
excel·lents mariscos i vins per a bons paladars. L’autor fa l’elogi del marisc
i la rebosteria de Maó. Les escopinyes són delicioses i els peus de cabrit són
bons per fer l’aperitiu, que a Maó consisteix en una copeta de palo. Quant a la
rebosteria, són bones fins i tot les especialitats més vulgars, com el pa de
pessic i la crema. Finalment exalta les sobrassades i el formatge.
Per Amat, Maó és una ciutat simpàtica,
malgrat alguns dels seus carrers són costeruts i desproveïts d’arbres. En
contrapartida hi ha la gràcia per la calç, que és una passió reiterada cada
dissabte i també es troba als altres pobles de l’illa. Les cases amb persianes
pintades de verd tenen una finestra baixa que solen utilitzar els enamorats per
festejar sense que es consideri de cap compromís per a les famílies. Açò fa que
el fosquet certs carrers estrets de la població ofereixin l’aspecte romàntic
del barri sevillà de Triana.
Els maonesos són d’una cordialitat a
tota prova, d’una bondat difícilment superable. L’únic sibaritisme que es
permeten és el de col·leccionar pastilles de tabac, “naturalment de contraban”.
El militar és l’element humà més abundant de Maó, on és molt considerat i fins
i tot se l’admira. Se’l troba a la fonda, al cafè, al cinema i a l’autobús.
Amat, tal i com Toni Seguí va ressenyar
fa uns anys a la revista s’Auba, lloa especialment el poble de Sant Lluís. Per
ell “és un poblet meravellós, turísticament jutjant una troballa”. La seva
gràcia essencial radica en els molins de vent en funcionament. Als afores de Maó es poden
trobar molins abandonats, sense ales ni moliner. Els molins de Sant Lluís
encara són respectats i la seva utilitat no ha estat posada en dubte.
Els encontorns de Sant Lluís ofereixen
la impressió agrícola, una mica exòtica, de Menorca. Sovint, arran d’un camp de
cols, una palmera vincladissa o una filera amuntegada de panes de moro
amenitzen el verd tendre dels camps. Però en general, per l’autor, el paisatge
menorquí és “d’allò per passar-la tan magra”. Retornant sobre un lloc comú,
darrera de les parets seques pasturen els xais, uns porcs negres i vaques
mandroses. A causa del despietat vent nord gairebé tots els arbres es crien
esquenuts, raquítics i aparatosament decantats cap a una banda.
A Alaior de bon matí pengen gàbies amb
perdius dels claus de les parets. La gent surt a treballar; les dones van a la
plaça; s’obren les fàbriques de calçat, l’única indústria del país. Alaior és
el lloc de Menorca on es troben els millors glosadors. A vegades, les nits
d’hivern, a les tavernes i a moltes cases particulars, es piquen, es fan
apostes i el públic s’engresca, mig per l’entusiasme de la lluita, mig per
l’alcohol de la beguda.
Ciutadella ofereix una primera
impressió molt agradable, que es veu confirmada després de badar una estona
pels seus encisos arquitectònics. La seva pulcritud, amb les voreres pintades
assíduament d’una barreja de color argila i carmí i les parets emblancades,
arriba a desconcertar-vos. La població té un petit port de mar, ensorrat uns
dotze metres sobre el nivell general de les cases, que ofereix aquella
captivant intimitat dels petits ports de la Costa Brava.
Quan el temps no pinta gaire bé els
mariners s’asseuen a un racó al sol. A Menorca, a diferència de la Costa Brava,
són els homes els encarregats de sargir i apedaçar les xarxes. Els mariners
s’arreceren a una cova natural a poques passes de la mar. Al Club nàutic hom es
pot trobar amb quatre gots de gin, un acordió i uns quants fabricants de calçat
prenent cafè i engegant abundants glopades de fum blau. A l’altra banda del
port hi ha una munió de petites cases blanques que s’escampen discretament sota
el far. Són les cases d’estiueig de les bones famílies de la localitat.
L’única fonda és can Feliciano, un
establiment popularíssim caracteritzat pels seus menjars naturals amb els quals
es pot distreure conscientment la gana: faves ofegades amb patates fregides,
arròs amb cigrons, peix amb suc i patates, crema i pa de pessic.
El ciutadellenc és honrat, pacífic i
casolà. De Ciutadella surten els calçats manuals més perfectes i de més cachet de tota Espanya. Les fàbriques
són endreçades i silencioses. El fabricant, després d’estudiar les seves
creacions i sospesar el volum de les comandes, baixa al port i se’n va a pescar
amb la barca. Una resignació franciscana presideix tots els actes de la vida de
la gent. L’illa de Menorca estimula als qui l’habiten el noble exercici de la
filosofia.
Els articles sobre Mallorca i Eivissa foren
escrits per Carles Sentis, qui amb el temps arribaria a ser un periodista
famós. Eivissa presenta un viu contrast amb Menorca. La violència que originà
la seva llegenda negra és cosa del passat. A Eivissa no es roba mai. Al
foraster el porten en palmes; és objecte d’una hospitalitat com sembla que ja
no existeixi. Els que coneixen l’illa callen com a morts. No volen que es
sàpiga res de por de perdre el seu paradís.
Les dues coses més remarcables són
l’arquitectura i la indumentària. Les cases emblancades, de línies rectes i
superfícies rectangulars posen en pràctica els principis de l’arquitectura
moderna. El vestit femení, per contra, és d’una gran riquesa. Els dies de festa
es poden veure dones que arriben a dur set faldilles, cadascuna d’un color diferent.
A mes porten mocadors de tots colors, amb collarets com els de la Dama d’Elx i
altres joies.
Eivissa és un món perfecte on s’hi fan
tots els fruits de la península i tots els peixos de la Mediterrània. La vida
és molt barata. Els estrangers recentment han descobert Eivissa a on es
desplacen des de Mallorca. No s’instal·len a la capital, sinó als pobles. A
Santa Eulàlia predominen els anglesos; a Sant Antoni els alemanys, alguns,
sobretot jueus, fugint de Hitler. Aquests estrangers compren terrenys molt
barats a les cales i els illots. Alguns fan nudisme a Sant Antoni. Són gent més
aviat culta i refinada. Tenen el punt de reunió al bar d’un francès al Moll de
la capital, decorat a l’estil modern. N’hi ha que es diuen artistes, amistats
de Jean Cocteau.
Alfons Méndez Vidal
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada