Les
topografies mèdiques són un tipus de literatura que es desenvolupà entre el
1740 i el 1940. Els seus orígens són a Hipòcrates, qui relaciona la salut amb les condicions
climàtiques, geogràfiques i socials dels llocs habitats per l’home. Menorca
compta amb sis obres d’aquest tipus, que van ser estudiades per Josep M. Vidal
Hernández i els darrers anys són publicades per l’Associació d’Amics de l’Hospital
de l’Illa del Rei.
Aquests
llibres han estat objecte d’atenció per la seva importància en la història de
la medicina. Ara bé, les seves descripcions es poden emprar per analitzar la
visió que transmeten els autors d’un territori, com ara Menorca. Fins a la I
Guerra Mundial la seva difusió no es limitava als practicants de la medicina,
sinó que circulaven entre la gent culta, d’una forma similar com actualment les
revistes sobre salut estan destinades a un públic ampli. A més, el nombre de
persones que viatjava no era gran i procedia del mateix cercle social.
Cleghorn,
una figura prominent de la medicina britànica, publicà la primera topografia
mèdica de Menorca el 1751. El llibre fou reeditat en diverses ocasions a
Anglaterra, els Estats Units i Alemanya i s’hi van publicar resums en aquests
països i a França, la majoria a revistes destinades al públic general i
centrats en la descripció de l’illa. L’obra conté multitud d’observacions
originals que la van situar en un lloc privilegiat entre els tractats mèdics
anglesos. Des de la seva aparició va ser molt apreciada i molts autors
posteriors l’han citada.
L’autor
comença pel clima, indicant que el temps generalment és bo i sec; les pluges
són intenses, però de poca durada i cauen especialment de nit. La temperatura de les diferents estacions és
agradable, excepte els estius, que són excessivament calorosos. Les tempestes
que altres escriptors destacaran amb horror, per Cleghorn no són ni freqüents
ni de llarga durada. Els vents del nord són freds, secs i saludables, però
dobleguen les copes dels arbres cap al sud, a diferència dels de migjorn, que
fan que l’aire sigui càlid, humit i malsà.
La
geografia de Menorca està formada per terres baixes, només interrompudes per
unes poques eminències al centre de l’illa, la més remarcable de les quals és
l’anomenada El Toro. L’aspecte
general que ofereix és el d’una roca irregular coberta de pedres i mates, amb
poca terra. Prop de les ciutats i els pobles els camps estan ben conreats i
delimitats per parets de pedra. Malgrat tot, es tracta d’una terra
extremadament pròspera, que produeix més blat i ordi del que es podria pensar.
Cleghorn
s’estén sobre la viticultura. La verema es fa el setembre. Els vins es fan amb
cura i són molt bons, però, a mesura que el port de Maó s’ha tornat el punt de
trobada de les esquadres de diversos països, els propietaris es preocupen més
per la quantitat que per la qualitat. Tothom beu vi amb els menjars. En canvi,
els menorquins tenen poc interès pel conreu de l’olivera i han d’importar quasi
tot l’oli. Les alzines protegeixen als ramats de la calor i li proporcionen
aliment quan manquen les pastures. En cas de fam, els illencs recorren als
aglans.
Menorca
és rica en fruites i verdures, així com en ramats. L’all juga un paper important
en la cuina i la medicina. Els bens i les cabres proporcionen llana i formatge
que, a més de consumir-se a l’illa, són exportats. La carn més apreciada és la
de porc. Es fan grans quantitats d’embotits i en particular sobrassades, que no
tenen res d’envejar a les de Bolonya. El peix és abundant i variat. El consum
d’aigua anisada és bastant habitual. També hi ha molta gent aviciada al tabac i
mai se’ls veu sense una pipa. Entre els soldats britànics l’excés de la beguda
és un vici universal.
Els
menorquins tenen molts dies festius, en què és taxativament prohibit treballar,
però es permeten els esports i entreteniments. Entre la sega i la verema se
celebren les festes populars on es fan curses de cavalls i persones, i balls
que s’allarguen tota la nit a la llum de les torxes. Al Carnaval els carrers
són plens de gent amb màscares i vestida amb les robes més ridícules; la
música, els cants i els crits esdevenen un tumult quasi permanent. Els pagesos
són molt aficionats a les gloses.
El
següent autor, Passerat de la Chapelle, fou el Metge de l’Exèrcit durant
l’ocupació francesa de l’illa, del 1756 al 1763. La seva exposició pinta uns
trets similars a Cleghorn, però valorats de forma més negativa. Menorca és una
penya, de superfície summament desigual, amb muntanyes i valls on es formen
nombroses basses, especialment a la part nord. Aquests terrenys són malsans i
és recomanable evitar-los, sobre tot l’estiu. En general, les aigües són
malsanes i origen de moltes malalties. Les pluges són freqüents. Els vents del
nord són saludables, però causen molèsties a la navegació.
Maó
té el problema de l’aiguamoll dels horts de Sant Joan. Afortunadament, la
situació elevada de la vila afavoreix la renovació de l’atmosfera. L’estiu és
afectada per les febres i llavors Ciutadella gaudeix d’un aire més sa, perquè
és enfora dels terrenys pantanosos. En canvi, l’hivern és preferible viure a
Maó i el seu terme, perquè és menys humit. Les cases es construeixen amb una
pedra porosa i per aquest motiu són calentes a l’estiu i humides a l’hivern. La
facilitat amb què es pot tallar aquest mineral permet l’excavació de pous i
cisternes, que contenen la reserva d’aigua de l’habitatge i haurien de ser més
abundants i descartar l’aigua de pou.
Segons
Passerat, els menorquins pertanyen a una de les més belles espècies d’homes
d’Europa. La seva estatura és medianament alta i rarament es donen malalties
hereditàries. Són bons mariners. Els pagesos treballen vigorosament, fins i tot
durant les hores en què el sol és més fort. Els matrimonis se celebren poc
després de la pubertat i no cal el consentiment dels pares. Les dones tenen
molts fills; idolatren als seus bebès, per als quals gasten en luxes ridículs,
en ocasions per damunt de les seves possibilitats.
Mengen
força alls, cebes d’una mida extraordinària, raves i pebres. Condimenten els
aguiats de carn, peix o llegums amb moltes espècies i safrà, que els pobres
substitueixen per all, pebre vermell i sal. Prefereixen la carn i el peix
salats als aliments frescos; també salen la mantega. Hi ha molt de peix. El suc
de les llimones, taronges i magranes, que abunden a l’illa, és emprat com a
refresc. L’estiu mengen carabasses, deliciosos melons, cobròmbols i tomàtics. La mel té un gust exquisit. La
llet de vaca és bona, però els pobres no se la poden permetre.
Els
rics prenen xocolata els dematins; hi afegeixen canyella o vainilla i
l’acompanyen d’un got d’aigua gelada amb sucre. També beuen te, sempre ben
carregat. La major part de l’oli que consumeixen té una olor desagradable; és ranci
i de gust picant. En canvi, el vi generalment és bo; el millor és el de la
banda sud del terme de Maó i el des Castell. Els menorquins beuen el vi amb
moderació, però mai aigualit. Els que en fan abús s’embriaguen poques vegades.
Entre la gent del poble s’habitua als fillets a l’ús del tabac tot just
comencen a caminar. Pel que fa a l’aiguardent, el beuen d’ençà que se’l poden
pagar i tothom l’empra per prevenir les febres. Els illencs acomodats menen una
vida sedentària i són extremadament vessuts. Passen la vida menjant, fumant
molt, bevent aiguardent i dormint llarguíssimes sestes.
Hernández
Morejón el 1806 va redactar la Topografia
de l’Hospital Militar de Maó sobre aquesta institució situada en un illot
del port, que no fou publicada fins el 2010. Segons l’autor, els aires que
bufen sobre l’illa provenen de tots els quadrants; per açò cada estació veu
renéixer l’estiu, la tardor, l’hivern i la primavera. Els vents del nord solen
ser molt violents i inclinen cap al sud les mates i els ullastres. Els vents
del sud són tan humits que deixen els carrers banyats com si hagués plogut. Les
pedres que no veuen el sol s’entapissen d’un liquen verdós i la roba de les
caixes es torna humida i treu floridura.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada