Un dels moments amb més documentació
sobre els licors de Menorca és l’inici del segle XIX, fins a l’època de la
Guerra de la Independència. El 1806 es va produir una queixa sobre la venda
d’aiguardent a menor preu de l’establert. La regulació de l’estanc per a l’any 1807
és important perquè, a més de mantenir l’obligació de rebre els vins agres i
l’autorització d’importar licors, inclou la relació de les begudes alcohòliques
que es venien; de fet a partir d’aquest moment es parla d’”estanc de
l’aiguardent i licors”.
En aquesta disposició es declara que
l’aiguardent ha de ser “bo i suficient” i s’ha de vendre a 18 doblers la
lliura. El preu del brandi, prova d’Holanda (19º), es fixa en 23 doblers i el
prova d’oli (24º) en 27. Hi ha tres qualitats de rosolis, amb uns preus de 24,
36 i 50 doblers. Aquest licor, d’origen italià (rosolio), és una maceració
d’aiguardent amb sucre, que s’aromatitza amb diversos ingredients. A Itàlia és
conegut el de rosa i a Espanya, on és propi de comarques del Llevant i el sud,
amb cafè, però també es pot afegir anís, canyella o vainilla.
És bo observar com els licors tenien un
grau alcohòlic inferior al que és comú actualment, ja que les antigues
tècniques de destil·lació eren rudimentàries i poc eficients energèticament, de
manera que costava molt obtenir begudes fortes. El cost del combustible feia
que el preu del licor augmentés en incrementar el nombre de graus.
La tècnica moderna de destil·lació va
néixer amb la rectificació dels licors, a partir de l’alambí d’Adam, del 1801,
perfeccionat després per Bérard, i especialment per Blumenthal, el 1813, que
permeteren d’obtenir espirituosos de major grau i puresa amb una menor despesa
de combustible. A Catalunya aquests aparells ja eren coneguts entre el 1815 i
1817. El 1832 es va introduir la doble columna de destil·lació (columna
Coffey), que va transformar la manera d’elaborar la ginebra, donant lloc al dry
gin, que ja no ha canviat fins a l’actualitat.
L’arrendatari quedava obligat a vendre
alcohols a tothom i si no en disposava n’havia de comprar. S’exceptuava
d’aquesta obligació el rom i el rac, que qualsevol persona podia posar a la
venda. Veiem que apareix una nova beguda, el rac. Aquest és el raki, una mena
d’aiguardent similar a la grappa, que actualment es beu a Turquia i els països
balcànics, com Bulgària, Romania i Grècia. A Turquia és la beguda nacional, la
qual cosa ens hauria de fer reflexionar sobre la diversitat de les societats
musulmanes.
El món dels licors sempre s’ha mogut
per modes, i sembla que aquests anys li va tocar al raki. El seu consum a
l’illa podria haver estat importat pels grecs establerts a Menorca durant el
domini anglès o simplement ser una tendència de la Mediterrània de l’època. El
cas és que l’agost del 1809 la Universitat de Maó va autoritzar a Joan Pola de
Medina “per establir una fàbrica de rack, sempre que sigui el mateix licor que
està permès de vendre a l’estanc de l’aiguardent”. Cal remarcar que es tracta
del primer fabricant d’espirituosos documentat a l’illa.
D’altra banda, a unes notes de l’estanc
de l’aiguardent del poble des Castell,
es detallen els licors que es venien els mesos de gener i febrer del
1807. L’aiguardent era el de més sortida amb molta diferència, un 96,77% del
total; el segon era el gin, amb un 2,6%, mentre que rosolis i brandi prova
d’Holanda només suposaven el 0,4% i el 0,3%, respectivament. L’aiguardent i el
brandi eren les begudes més econòmiques (3 i 4 doblers la lliura), i el gin i
els rosolis les més cares (8 doblers la lliura).
Així mateix, al text s’apunta que la
venda d’aquests licors es veia afectada per l’estada de més de dos mil soldats
en la guarnició, “que eran los que
hacían más de mitad de dicho consumo”. Aquesta constitueix la primera
referència al gin de la història. El fet que no es trobi aquest espirituós en
els estancs de l’aiguardent dels altres pobles de l’illa sembla indicar que es
tractava d’un producte d’importació destinat a les tropes del castell de Sant
Felip.
En una obreta de Joan Ramis del 1815
sobre les mesures emprades a Menorca, la part dedicada als líquids conté
apartats relatius al vi, l’aiguardent i el rom i una breu referència al gin i
els rodolis, que es venen al major per lliures i a la menuda per tasses.
En uns llistats amb tots els gèneres
sortits del port de Maó entre 1805 i 1809, les úniques begudes alcohòliques que
figuren són el vi, en ocasions especificant que és negre, el vinagre, l’arrop i
el xarop, però no apareix ni tan sols l’aiguardent, evidenciant que l’illa
sempre n’havia d’importar i mai n’exportava. En tot cas, aquests productes
tenen un pes molt minso en les extraccions totals.
Extraccions del
port de Maó (mitjana 1805-09). Valors en reials
|
||||
Articles
|
Viatges
|
%
|
Import
|
%
|
vi
|
7,2
|
2,6%
|
1.101
|
0,4%
|
vinagre
|
2,6
|
0,9%
|
1.695
|
0,6%
|
arrop
|
1,2
|
0,4%
|
100
|
0,0%
|
xarop
|
0,7
|
0,2%
|
456
|
0,2%
|
Suma
|
11,7
|
4,2%
|
3.351
|
1,2%
|
Total
extraccions
|
280
|
100%
|
271.115
|
100%
|
Font:
Elaboració pròpia a partir de AHM, U-866 i U-867.
|
Val a dir que durant la guerra de la
Independència (1808-1814), Menorca va rebre una allau de refugiats i el consum
d’alcohol devia d’experimentar un auge considerable. Els menorquins també
aprofitaven la seva posició per comerciar: el 1810 s’autoritzava un bergantí a
exportar cent barrils d’aiguardent a Gibraltar, i a un altre vint de brandi.
D’altra
banda, hom disposa del diari del capità Roca, que cobreix el període de 1776 a
1826 i recull de forma minuciosa els productes importats i exportats del port
de Maó, en el qual les úniques begudes alcohòliques esmentades són el vi i
l’aiguardent.
La premsa local només va ser
autoritzada els períodes liberals, els anys 1811 a 1814 i 1820 a 1821. Es
recullen freqüents entrades d’embarcacions al port de Maó amb vins i licors, la
majoria procedents de Catalunya i Mallorca, que ens permeten complementar les
dades d’extraccions que acabam de presentar. A la taula es pot observar com el
vi era el producte més important, i entre els licors només s’hi troben
l’aiguardent, el de major presència, i el rom, així com en una ocasió la
cervesa, cosa que quadra amb les referències anteriors de l’estanc de
l’aiguardent i de Ramis. Atès que només una vegada s’indica que la càrrega es
reexpedirà a un altre port, és clar que el destí és el consum local, extrem
confirmat diverses ocasions en què s’anuncia la venda a comerços de la
població.
Entrada de vins i
licors al port de Maó (1811-1821)
|
||
Licor
|
Núm.
|
Percentatge
|
aiguardent
|
11
|
34,4%
|
rom
|
5
|
15,6%
|
cervesa
|
1
|
3,1%
|
vi
|
15
|
46,9%
|
Suma
|
32
|
100,0%
|
Font:
Premsa local, anys 1811-1821
|
Les
notícies es reprenen a partir del 1828, però són menys nombroses, tot i que la
impressió que donen és que la tònica no ha variat. El 1828 hi ha una entrada
d’aiguardent; el 1836 una venda de vi i aiguardents de 24º a 35º. L’any següent
apareix per primer cop l’aiguardent de canya; el mateix any es publica una
queixa contra la venda a l’estanc d’un aiguardent anisat de menys grau que el
permès legalment.
Després de la sortida
dels anglesos, el port de Maó no va caure completament en desús. Si bé va haver
certs anys en què el moviment marítim era reduït, molt prest d’altres potències
van aprofitar el seu potencial. Els americans van ser els primers que, quan van
portar la seva flota a la Mediterrània per sufocar la pirateria berberesca, el
van adoptar com a port d’hivernada, devers 1815 de forma informal, i des del
1825 de manera oficial, fins el 1845. Els francesos també el van emprar
diverses temporades arran de la conquesta d’Alger, el 1830, i altres esquadres,
com l’anglesa i l’holandesa, també hi sojornaven.
Durant aquest període
l’illa va patir una greu crisi econòmica. Les fonts ens parlen d’una important
emigració i d’escenes de pobresa generalitzada. En tot cas, fou un període molt
dinàmic: alguns menorquins (entre ells, els Tudurí de la Torre, Cabrisas i
Taltavull Garcia), després d’uns anys de treballar fora de Menorca, retornaren
per establir nous negocis. Tot plegat
hauria estat propici per l’arribada de noves idees i productes, com el mètode
d’elaboració del gin.
Alfons Méndez Vidal
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada