Menorca és l’illa mediterrània que té
més vaques per habitant. De fet, som una petita potència en el context del
sector lleter espanyol. Les xifres globals són notables: devers 10.000 vaques
lleteres i 60 milions de quilos de llet. A més, la cabana ramadera és altament
productiva, amb un rendiment de llet per vaca homologable al de les millors
zones d’Espanya.
No és d’estranyar que l’illa compti amb
una considerable indústria làctia, des d’embotelladores de llet a fàbriques de
formatge industrial, passant pels derivats làctics. A banda, un conjunt
important de llocs es dediquen a l’elaboració de formatge artesanal. El
formatge de Menorca és conegut pertot i la denominació d’origen Mahón-Menorca
és la segona d’Espanya pel volum produït.
I tanmateix, fa dècades que el nombre
d’explotacions lleteres es redueix i els pagesos es queixen de les dificultats
i els baixos guanys que obtenen. És cert, però aquesta és la realitat de totes
les zones amb condicions similars del país. La producció làctia pateix un
procés general de concentració: cada vegada menys granges processen la mateixa
quantitat de llet, perquè la demanda total està estancada, sinó retrocedeix una
mica. Realment, és fàcil comprovar que l’edat d’or de la ramaderia menorquina
va coincidir amb l’expansió del consum làctic espanyol durant la postguerra,
que va finalitzar la dècada del 1980. A partir d’aquest moment, el preu real de
la llet, descomptada la inflació, ha tendit ha disminuir i el malestar dels
ramaders és permanent a tot el país.
Però el mercat evoluciona constantment
i la minva contínua del consum de llet líquida ha conviscut amb un increment
permanent de la ingesta de derivats làctics i de la seva varietat. Si pensam en
què menjaven fa trenta anys i com ho fem ara, ens adonarem que a l’actualitat
disposam d’una sèrie d’articles que abans no existien. En aquest punt, val a
dir que a Menorca hem fet passes enrere: els anys vuitanta la producció lletera
estava diversificada entre formatge amb denominació d’origen i l’ampli ventall
de derivats que produïa El Caserío.
El 2015 seguim amb el formatge i envasam llet líquida, una opció que hauria de
ser transitòria, fins a trobar millors línies de treball.
Només la fortalesa del sistema
productiu menorquí, és a dir, la manya que es donen els pagesos, i l’existència
d’una indústria consolidada, ha permès suportar la reducció de rendibilitat que
aquest canvi ha provocat. Però serà difícil que aquest estat duri perquè la
desaparició de la quota lletera accelerarà el procés de desaparició
d’explotacions i la disminució de preus de la llet. Fins enguany, la producció
total estava controlada per la Unió Europea, que regulava el volum de quota
lletera per tal que el mercat es mantingués en equilibri. Els ramaders només
podien créixer comprant quota, una opció costosa. Aquesta intervenció està a
punt de desaparèixer i està clar que hi haurà granges que augmentaran la seva
producció.
Els llocs menorquins són bons productors,
però amb propensió a no estar prou atents al mercat. No basta saber fer bona
llet; és fonamental saber-la vendre. Els darrers anys alguns pagesos han
començat a vendre directament formatge, embotits i altres queviures, i açò és
positiu, perquè han recuperat un contacte amb el client que feia massa anys que
havien oblidat.
El formatge de Menorca, gràcies a la
seva denominació d’origen, és una excel·lent sortida per a la llet insular,
però les nostres vaques en fan molta més. Els compradors demanden una ampla
diversitat d’articles; hi ha línies de consum que estan en expansió des de fa
temps, com els ecològics o la carn, que a Menorca són insuficients. És cert que
no tot val i que els aliments de major elaboració i qualitat requereixen
extremar la professionalitat. Així, per exemple, no tothom serveix per fer
iogurts, però és que ara ja no basta, sinó que cal oferir una gamma completa de
derivats làctics, associats al benestar i la salut, la qual cosa precisa un
procés industrial i de comercialització competent.
Aquests canvis representen un repte per
a la ramaderia menorquina, però segurament són el darrer tren cap al futur, i
si no l’aprofitam, prest ho pagarem. Al camp hi ha els materials per forjar un
bon projecte: bons ramaders, bons tècnics, bons industrials i cooperatives ben
organitzades. Només falta definir les línies de treball i remar tots en la
mateixa direcció.
Açò no vol dir que tothom hagi de fer
el mateix ni de la mateixa manera, però sí que han de saber cap a on anar. Avui
en dia el consumidor marca el ritme i per aconseguir mantenir-se cal treballar
amb professionalitat i coherència.
Alfons Méndez Vidal
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada