Temps enrere la vinya fou a Alaior un conreu molt
més estès del que avui en dia podem pensar mirant els escassos vestigis que es
troben, tal com alguns indrets coneguts com “sa vinya”, en les quals, en cap
cas s’hi veuen ceps, que van desaparèixer ja fa anys o els cellers que hi ha a
alguns llocs i que ens indiquen que la fabricació de vi fou una activitat d’una
certa importància. Al segle XVIII el vi d’Alaior era apreciat. John Armstrong
al seu llibre Historia de Menorca, quan
descriu els diferents vins que es feien a l’illa va escriure:
“El vino de
Alayor tiene ciertamente el mejor gusto, y en parte se parece mucho al
excelente Borgoña, y es del mismo color. Pero le falta mucho la fuerza del otro
y por lo tanto no puede pasar el mar.”
Tanmateix, no era fàcil per ningú saber exactament
quanta vinya havia hagut a Alaior. Ja se sap que a Espanya les estadístiques
són un invent nou i, a més, les poques que hi ha no són fàcilment accessibles a
la gent. Quan vaig fer la meva tesi doctoral, vaig aconseguir elaborar les
estadístiques de la vinya d’Alaior, i els altres termes de l’illa, durant els
segles XIX i XX, cosa que a fet que el meu estudi hagi estat rebut amb un cert
interès a la facultat de Geografia de la UIB, perquè no abunden els estudis amb
un enfocament territorial a les Illes Balears. Avui vull presentar el resultat
d’un nou treball que ha anat més enrere per esbrinar quina era la situació de
la vinya menorquina al segle XVIII.
En primer lloc he d’advertir que les dades sobre la
producció de vi no són molt nombroses i es concentren en els anys 1761-1809,
tot i que també hem pogut estimar les de la dècada del 1750. Com s’observa a la
taula, durant aquests seixanta anys, la
producció de vi del terme va oscil·lar al voltant dels 470.000 litres; les
fortes variacions d’una dècada a la següent segurament van respondre més a la
resposta dels viticultors davant els canvis en les circumstàncies econòmiques
que a l’efecte de la climatologia.
Collita
de vi d'Alaior
|
|
Anys
|
Litres
|
1750-1759
|
394.115
|
1760-1769
|
527.775
|
1770-1779
|
453.734
|
1780-1789
|
513.712
|
1790-1799
|
408.591
|
1800-1809
|
513.896
|
1750-1809
|
467.076
|
En canvi, podem saber amb més precisió quina era
l’extensió de la vinya, perquè aquesta es recollia en els Llibres de Manifest,
que venien a ser com el cadastre de rústica. Aquests s’elaboraven periòdicament
amb les declaracions que havien de fer de forma obligatòria els particulars. A
partir d’aquestes es calculava un impost directa conegut com la talla, que, per
tant és molt similar a l’actual IBI.
Hem treballat sobre les relacions nominals dels
llibres de Manifest del 1723 i 1773, per poder copsar l’evolució al llarg del
temps de la superfície de vinya. Els Manifests d’Alaior no ens donen una
informació tan completa que els de Maó, els quals a més de donar el valor de
les terres a efectes fiscals, en molts casos ofereix el nombre de ceps. A
partir del nombre de ceps es pot obtenir d’una forma bastant fiable l’extensió
sembrada de vinyes, ja que a Menorca les vinyes es plantaven en la formació de
“marc reial” en què hi havia cinc pams de separació entre les fileres de ceps,
de manera que 12.000 ceps ocupaven una hectàrea. Per sort, a Maó es van
inscriure propietaris resident en aquell poble però amb terres a Alaior, i amb
aquestes dades hem pogut calcular la relació entre valoració de les terres i
nombre de ceps.
De fet quan s’examina la relació entre ceps i valor
de les terres, resulta que, aquesta és variable, ja que no totes les vinyes
produeixen igual. Els Manifests de Béns introdueixen una distinció entre
“vinya”, “mallola” (vinya jove), “vinya vella” i “vinyot” (vinya petita i poc
productiva). En els dos darrers tipus de vinya (vella i vinyot) 1.000 ceps es
valoraven per 1 lliura. En canvi, les vinyes i les malloles resulten valorades
de forma diferent segons els diferents termes municipals de l’illa. Això deu
ser perquè hi havia diferents qualitats de terres amb vinyes, cosa que
s’observa en les valoracions que es fan fer el 1818 (Estadística de Casanello).
Per tant, cal fer una valoració diferent per cada terme municipal i resulta que
a Alaior s’obté una mitjana de 710 ceps de vinya per lliura i 640 ceps de
mallola per lliura. Aquests valors són semblants als que hem obtingut a Maó, on
les vinyes es valoraven a raó de 700 per lliure i les malloles a 625. Com
s’observa, les vinyes amb una valoració més alta són les més joves, després les
normals i per últim, les més velles i arruïnades. Aquests valors podem
completar els valors del Manifest del 1772 i estimar les extensions del de
1723.
D’aquesta manera es comprova com el 1723 a Alaior
la vinya ja ocupava una extensió de gairebé noranta hectàrees. La gran majoria
eren vinyes normals, amb una extensió molt reduïda tant de vinyes noves com de
velles, la qual cosa segurament es pot atribuir a què els que feien el Manifest
no es van preocupar gaire en detallar el tipus de vinya que inscrivien, ja que
a Maó aquests percentatges són molt superiors.
Extensió
de vinya del terme d'Alaior el 1723 (hectàrees)
|
||||
Tipus
|
Núm.
|
Extensió
|
% s. total
|
Ext.
Mitjana
|
Vinya
|
195
|
79,11
|
88,2%
|
0,41
|
Mallola
|
8
|
3,80
|
4,2%
|
0,48
|
Vinya vella
|
10
|
6,75
|
7,5%
|
0,68
|
Suma
|
213
|
89,66
|
100,0%
|
0,42
|
El nombre de viticultors era molt similar al de
parcel·les, ja que hi havia 183 propietaris de vinya, amb la qual cosa, cada
propietari tenia una mitjana de mitja hectàrea. Aquests valors revelen que les
vinyes eren molt petites, de fet només tretze vitcultors tenien més d’una
hectàrea de vinyes, que en total només suposaven 22,50 hectàrees. El propietari
més important era Antoni Villalonga i Vidal, que declarava tres propietats: una
vinya; tres vinyes, un campet i tanques; i un vinyot i tanques, i la superfície
total ocupada pels ceps era d’un total de 4,4 hectàrees.
En el Manifest del 1723 la ubicació de les vinyes
és indicada poques vegades i cap es troba repetida. Tanmateix, els pocs
topònims que s’indiquen tornaran a aparèixer cinquanta anys més tard. La
majoria actualment són ben coneguts, però d’altres ja s’ha perdut la memòria.
Són els següents:
camí de s'Alblegai
|
cova d’en Balle
|
camí vell de Maó
|
Almudaina
|
La cova del terme
|
Llucassaldent
|
Borrassos
|
Creu nova
|
Llimpa
|
Biniarbi
|
camp verd
|
Rafal
|
Binicalsitx
|
Son Estrich
|
Rafalet
|
Campàs
|
pou del penjat
|
vinyet
|
Alfons Méndez Vidal
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada