dijous, 5 de novembre del 2015

Unes jornades per recuperar la memòria industrial de Menorca

La història contemporània de Menorca està íntimament lligada a la indústria, que fins fa pocs anys era la principal activitat econòmica de l’illa i donava feina a bona part dels seus habitants. Per aquest motiu, l’Institut Menorquí d’Estudis, amb el suport del Consell Insular de Menorca i la col·laboració de l’Ajuntament de Maó, organitza les Jornades de Patrimoni Industrial.

Les activitats manufactureres ja ocupaven una bona part de la població activa de l’illa el segle XVIII. El segle següent el món occidental va experimentar la revolució industrial, a la qual no van ser aliena Menorca. Així es van desplegar el sector del calçat i una potent factoria tèxtil (Industria Mahonesa). Més tard es van afegir diverses branques del metall, tant de maquinària (Societat Angloespañola) com d’objectes d’ornament (bosses de plata), que amb el pas del temps donaria joc a la bijuteria. També és el moment en què la indústria agroalimentària treu cap, primer amb molins fariners mecànics i la destil·lació de licors i més endavant amb la mecanització de la producció de formatge que culminarà amb El Caserío.


Des de finals del segle XX les activitats manufactureres han patit una erosió important, però Menorca encara manté una considerable base industrial i segueix essent l’illa amb el major pes del sector secundari de les Balears. Els nous aires de l’economia dels països de la OCDE reclamen la reindustrialització del nostre teixit productiu, davant l’evidència que sense una sòlida base manufacturera, la prosperitat de la nostra societat està en perill.

Més d’un segle d’indústria ha deixat una forta petjada en les nostres ciutats i la nostra societat, en els homes i dones que van fer de la fàbrica i el taller una forma de viure i de veure el món. Tot plegat ha anat sedimentat un conjunt d’elements que conformen el patrimoni industrial, i que inclou aspectes materials (edificis, maquinària, mostres, productes,..), immaterials (propietat industrial, publicitat, disseny, documentació,...), i tot un ventall d’intangibles socials i culturals.

Les comunicacions de les jornades tractaran tots aquests aspectes i sectors. Hi participen els principals especialistes de cada especialitat, alguns dels quals es desplacen des del seu lloc de residència a Catalunya. Així mateix vénen professors de les Universitats Complutense i de les Illes Balears. També participen el Museu de Menorca, l’Arxiu d’Imatge i So i el Departament de Cultura del Consell Insular de Menorca. Finalment, destacar la conferència que impartirà Eusebi Casanelles, ex-director del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya.


En summa, amb aquestes jornades es presenta la situació present i passada del patrimoni industrial de Menorca per conscienciar la societat sobre la importància de la seva preservació, valoració i difusió en un marc adient. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada