Menorca conegué la
producció de vi des de molt aviat; la vinya es cultivava durant l’Imperi Romà,
i es va mantenir fins i tot entre els musulmans. La seva època d’esplendor
arribà al segle XVIII, però en l’actualitat aquesta tradició vinícola quasi
s’ha perdut. Només ens la recorden els nombrosos indrets coneguts com “vinya”
escampats per tota l’illa. A continuació intentarem reconstruir el món de la
gran vinya menorquina i les raons del seu declivi.
L’expansió vinícola del
segle XVIII
Menorca
va comptar amb una producció de vi molt important durant més d’un segle. A
partir de la conquesta anglesa (1708), l’estímul d’una població en alça, que
quasi es va doblar en cent anys, la presència de les tropes britàniques i les
freqüents estades dels mariners de la Navy van estimular un creixement notable
de la vinya. Un autor contemporani, Armstrong, apuntava el 1740:
“Pero es necesario que os informe en este lugar que los naturales cada año
aumentan sus plantaciones de viñas y por lo tanto la cantidad de uvas en pocos
años aumentará el doble de lo que yo he mencionado más arriba”
El
mateix autor comenta les virtuts dels vins de l’illa, Així podem llegir que:
“El de Mahón es más estimado, siendo de un color
amatista, suave al paladar y de suficiente fuerza para conservarlo en el país
por varios años, y poderse enviar a Inglaterra.”
De
fet, la producció de vi va créixer de forma important fins a la dècada del
1760, en què es va estabilitzar. Així hem pogut estimar que aquesta producció
va passar d’1.900.000 litres entre els anys 1730-49 als 2.910.000 litres entre
el 1760-1809, el que implica un augment del 54%.
El
canvi de segle va ser molt turbulent: guerres amb França i Anglaterra, darrer
domini anglès (1798-1802) i la Guerra de la independència (1808-14) van afectar
al mercat del vi, que va patir una gran inestabilitat, tot i que, en general
els preus foren alts i les compres elevades. Com a conseqüència, es van
reemprendre les plantacions de vinyes, que van assolir el seu pic entre els
anys 1810 i 1814. L’extensió cultivada de vinya arribava a les 1.300 hectàrees.
El crack vitícola del
1850
A
la fi d’aquest període, i coincidint amb la greu crisi que patí Menorca durant
els anys 1820-1850, en què la població va disminuir i es va reduir la presència
de tropes a l’illa, els preus caigueren fortament (un 42%) i la producció també
va declinar, un 28%, fins als 2.100.000 litres.
Aquest
fou el moment decisiu de la viticultura de l’illa. Per pal·liar l’excés
d’oferta i la contracció del consum intern no es va acudir al mercat exterior.
Productors i comerciants no van col·laborar, de manera que quan el 1852 es va
presentar l’oïdi, enlloc de causar una crisi puntual i suposar un revulsiu per
la modernització vitícola, tal i com passava a Catalunya, Mallorca o Cariñena,
fou el detonant d’una arrabassada massiva de vinyes. El 1862 només quedaven 651
hectàrees, que el 1883 van quedar reduïdes a 357. La producció de vi va
disminuir en una quantia similar, fins als 385.000 litres, una quinta part de
la del període 1760-1820.
Aquests
anys apareix un testimoni excepcional: l’Arxiduc Lluís Salvador, qui féu una
acurada descripció de la situació de la viticultura menorquina i com a
valoració general anotava que ”El
conreu de la vinya, que antigament estava bastant estès, s’ha reduït després
d’haver-se escampat l’oídium i només recentment ha tornat a créixer una mica”.
Temps d’incertesa: de la
fil·loxera a la Guerra civil
La
producció de vi va seguir una tendència a la baixa fins a la dècada de 1890,
quan l’elevació dels preus i la manca de vi que va ocasionar l’aparició de la
fil·loxera a Catalunya, a partir del 1878, i a Mallorca, des del 1891, va fer
despertar el fins aleshores aletargat mercat del vi illenc. Així, rellegint la
premsa local podem constatar com els
anuncis de vi de l’illa van experimentar un boom entre el 1884 i el 1898,
arribant a suposar el 56% del total. En aquesta època també sorgeixen anuncis
de vins de marca, algun dels quals reproduïm en aquestes pàgines, i que
demostren la vitalitat del sector.
Tanmateix
el 1899 feia aparició la plaga a l’illa, tot i que aquesta avançà amb lentitud,
ja que el 1906 encara no havia arribat a Maó. Així i tot, les malalties i la
crisi vitícola van ocasionar una nova regressió de la vinya, que entre 1913-36
només ocupava 78 hectàrees i produïa 125.000 litres. Com que la població de
l’illa creixia de forma constant, les importacions de vins van augmentar molt
(un 272% entre el 1912 i el 1934).
La
Guerra civil fou el darrer obstacle a què es van enfrontar els viticultors
menorquins. La contesa va ocasionar l’abandonament dels conreus, que foren
atacats per les malalties, mildiu i oídium, de manera que cap a l’any 1945
només quedaven 35 hectàrees de vinya. L’especialització ramadera de l’illa
ocasionà un desinterès per la producció de vi, de manera que cap a l’any 1980
només quedaven unes poques famílies que mantenien vinya per l’autoconsum.
La represa de la vinya
El
procés de desaparició de la vinya havia anat massa enllà, i era anòmal en una
illa mediterrània. Per aquest motiu, a partir del 1980 van sorgir diverses
iniciatives per recuperar el seu conreu. Unes es mouran dins dels paràmetres de
la producció artesanal, aprofitant terres que havien quedat abandonades; altres
seran noves plantacions que importaran de varietats franceses i espanyoles de
vivers certificats i conduiran a la creació del primer celler modern cap a
l’any 1995.
Aquesta
evolució fou lenta fins el 2000, però a partir d’aquesta data ha experimentat
una important revifalla. Així en vuit anys es van plantar 25 hectàrees de
vinya, van aparèixer vuit noves explotacions vitícoles i cinc nous cellers. Es
tracta de l’única activitat agrària de l’illa que els darrers anys ha augmentat
la seva superfície, el nombre de treballadors i el valor afegit.
Alfons Méndez Vidal
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada