Els
viatgers de la segona meitat del segle XVIII assenyalen l’extraordinària
importància del peix en la dieta dels menorquins. Es tractava d’un gènere
abundant i barat, que no faltava mai als mercats de l’illa. Armstrong n’esmenta
diverses espècies, entre les quals destaca l’orada, la donzella, la mòllera, el
congre i l’anguila, l’agulla, la sardina i les llises de s’Albufera, tot i que
els peixos més freqüents eren els de roca. Per Vargas es tracta de les mateixes
varietats que a la península i no són gaire gustoses. Lindemann afegeix que
també s’importen peix salat, arengues i bacallà.
En
canvi, el marisc no era un plat de diari. Segons Armstrong els autòctons se
submergeixen per pescar-lo al port de Maó, davant l’illa del rei, a la cala de
les ostres. L’únic crustaci nombrós és el cranc pelut que és “estimat amb
justícia”. De vegades hi ha llagosta, crancs i gambes, però en una quantitat
limitada. Els dàtils s’agafen rompent les roques i són els més deliciosos de
tots.
És
possible que amb el pas del temps el marisqueig anés en augment. Vargas el
contraposa al peix i diu que és exquisit i molt variat, en particular al port
de Maó, on hi ha una infinitat d’ostres, peus de cabrit, caragols i moltes
altres espècies, entre les quals la més notable és el dàtil. Lindemann explica
que un plat típic de l’illa consisteix en figues de moro, amb un poc d’all i pa
fi de blat, i que quan els menorquins tenen l’ocasió d’acompanyar-lo amb una
mica de peix fregit en oli i alguns caragols i mol·luscs de mar se senten com a
reis.
D’acord
amb Passerat, la llet de vaca és bona, però els pobres no se la poden permetre.
A l’època, la mantega se salava i el formatge no era de vaca. Cleghorn indica
que els bens i les cabres proporcionen llana i formatge que, a més de
consumir-se a l’illa, són exportats. Armstrong puntualitza que el formatge es
ven a Itàlia a bon preu; Lindemann diu que té un gust extremadament fort i
agrada als genovesos, que se’l mengen a la sopa amb macarrons, i Vargas que
allà és més estimat que el Parmesà.
El
metge anglès assenyala que la carn més apreciada és la de porc, amb la qual es
fan grans quantitats d’embotits, i en particular sobrassades, que no tenen res
d’envejar als de Bolonya. Lindemann informa que es fan a les porquejades i que
no cal un lloc per fumar-les, sinó que s’assequen a l’aire. Segons l’autor la
carn es reserva per als dies festius: per Pasqua s’ha de menjar necessàriament
un be; per Pentecosta un tros de bou i per Nadal un gall dindi.
Armstrong
explica que els menorquins tenen un gran nombre de porcs que a la
tardor són engreixats als boscos amb aglans. Després es tanquen i quan la carn
s’ha endurit amb una dieta d’ordi són ben bons. Com més grans i grassos, són
més estimats; se salen per al seu consum domèstic i en ocasions s’exporta qualque
partida. La carn del cabrit també és molt delicada. Els illencs no tenen
rostidors per fer la carn i entost d’açò la couen. A noces i batejos s’omple la
panxa de porcs, pollastres i galls d’indis amb ametlles.
Segons Vargas les marines de Menorca
són plenes de conills, que són caçats per la seva carn i molt ben pagats a tant
la peça. També hi ha força eriçons que els menorquins es mengen sense escrúpol.
La peça més apreciada és la perdiu, au polida i plat deliciós, que abunda a
l’illa. Tampoc hi manquen bones guatlles en la seva època i tords, un ocell
excel·lent. Finalment, les becades són caçades durant tot l’hivern i no
escassegen les ànedes silvestres, els piocs i els xarxets, tots ells ben
saborosos.
La mel era una de les delicatessen
menorquines. Passerat comenta que té un gust exquisit i Armstrong afegeix que
és extremadament delicada i fina, com no pot ser menys en un país amb una
varietat tan gran de plantes aromàtiques, i és molt estimada arreu. Segons
Lindemann es recull dues vegades l’any, el maig i el setembre. Per la seva bona
qualitat es fa una tramesa anual a Londres i a París, on es paga a un xíling la
lliura.
Passerat
ens fa saber que només els rics prenien xocolati. Els dematins hi afegien
canyella o vainilla i l’acompanyaven d’un got d’aigua gelada amb sucre. També
bevien te, sempre ben carregat. Lindemann indica que els menorquins, com a tots
els països del sud, no coneixen la moda de prendre cafè. En
canvi el te, que importaven de Sardenya, estava bastant estès.
Tots
els autors dispensen elogis al vi de Menorca; Cleghorn s’hi estén especialment.
Els vins es fan amb cura i són extraordinaris, però, a mesura que el port de
Maó s’ha tornat el punt de trobada de les esquadres de diversos països, els
propietaris es preocupen més per la quantitat que per la qualitat. Armstrong
anota que a Menorca s’elabora molt de vi i a més la collita creix a un ritme
tal, que el fa pensar que en pocs anys es pot duplicar.
Segueix explicant que no es feia gaire
vi blanc, tot i que el seu preu quadruplicava el del negre. El més estimat era
el de Maó, de color ametista, suau i de prou força per conservar-lo anys i
poder ser enviat a Anglaterra. Passerat puntualitza que es tracta del vi de la
part sud del terme (que llavors incloïa Sant Lluís) i el des Castell. El
d’Alaior tenia bon gust i en part s’assemblava al de Borgonya i tenia el mateix
color, però li faltava grau i per açò no podia passar la mar. De les xifres que
dóna Lindemann es desprèn que s’exportava gairebé un 10% del vi produït.
Per Armstrong els menorquins no prenien
gaire vi, només una mica a la verema; la resta de l’any es limitaven a beure
aigua. La gran majoria es venia als soldats i als mariners, que s’empassaven grans
dosis, amb la qual cosa està d’acord Vargas, qui afegeix que el vi de Menorca
té una gran reputació. Tanmateix sembla que el seu ús per part dels menorquins
estava més estès. Passerat
opina que el vi normalment és bo i que el més natural es fa al camp, perquè a
les ciutats se li afegeix guix. Segons apunta, els menorquins beuen el vi amb
moderació, però mai aigualit. Els que en fan abús s’embriaguen poques vegades.
Lindemann també assenyala que se’n fa un ús modest.
Segons
Cleghorn el consum d’aigua anisada era bastant habitual. Potser és una confusió
perquè Passerat explica que el que beuen els menorquins és aiguardent i ja des
de petits, d’ençà que tenen prou edat per a poder comprar-lo; de fet tothom
l’empra per prevenir les febres. Els rics es passen la vida menjant, fumant
força, bevent aiguardent i dormint llarguíssimes sestes. Tots els escriptors
estan d’acord que la majoria de l’aiguardent procedeix de l’estranger, perquè el
volum destil·lat a l’illa és molt minso. L’anglès refereix que un
glop d’aquest licor com a final d’un àpat el convertia en un festí. Entre els soldats britànics l’excés
en la beguda era un vici universal.
Cleghorn
també indica que hi ha molta gent aviciada al tabac i mai se’ls veu sense una
pipa a la boca i Passerat fa notar que entre la gent del poble s’habitua als
fillets al seu ús tot just comencen a caminar.
Alfons Méndez Vidal
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada