La
marina americana va tenir el port de Maó com a base a la Mediterrània des del
1818 fins el 1845, una època en què Menorca va patir
una extraordinària crisi causada per la fi dels negocis marítims que havien
donat suport a la relativa prosperitat de l’illa entre l’inici del domini
anglès, el 1708, i la prohibició del comerç del blat, el 1820.
Durant aquests anys, als cinc autors
americans, Jones (1829), Wines (1833), Horner (1839), segurament el més complet
de tots, Folz (1843) i Schroeder (1846), cal afegir l’anglès Christmas (1851),
coetani dels anteriors. Les informacions que ens donen aquests escriptors
suggereixen que la situació no havia variat gaire respecte al segle anterior,
cosa que estava a punt canviar.
Segons Horner,
la collita de blat era copiosa i se n’exportava bastant a la Península, on era
estimat per l’escassetat causada per la I Guerra carlina (1833-40).
L’agricultura feia un gran ús del reg. El barranc de Sant Joan, de Maó, era el
millor cultivat de l’illa i en ell les verdures creixien de forma exuberant i
hi abundava el cànem.
De
fet, el sòl de la banda de migjorn de l’illa era tan fèrtil que produïa amb poc
treball gra, fruita i verdures de quasi totes les castes; aquestes darreres es
donaven en les valls, particularment productives. Wines afegeix que Menorca
és prodiga en raïms, taronges, figues, magranes, olives, melicotons, melons,
colflors i altres fruites i verdures. Els ingressos procedents de la venda
d’aquests gèneres als vaixells que visiten el port de Maó eren gairebé tot el
que entrava a l’illa.
Horner
destaca per damunt de totes les fruites les manduixes i el raïm, que és
exquisit, especialment el blanc. L’autor indica que els raïms vermells són els
més grans, però els blancs són més dolços i agradables al paladar. La figuera
de moro té una considerable importància per als pobres, que en consumeixen a
betzef pel seu bon preu. Es menja tot sol o amb llet. Entre els fruits secs, hi
ha avellanes, ametlles i pistatxos. El pistatxer fou importat de Tunísia i es
fa de meravella a les hortes. Els aglans són el menjar dels pobres en temps de
fam, igual que passava al segle anterior.
Per Wines, el vi que es fa a Menorca és d’una qualitat
excel·lent i es ven barat. Folz comenta que els menorquins beuen poca aigua, ja que tenen tal
abundància de vins lleugers que gent de tota condició els te com la seva
principal beguda. Horner descriu amb un cert detall l’elaboració de vi i ens ofereix
una viva narració de la verema. De les seves explicacions es desprèn que s’obtenia
una gran producció vinícola. El vi era molt barat i apreciat. Quan es preparava
amb esment i es deixava envellir, aquest vi era similar al claret. Era un brou
suau, fi i sense alcohols afegits.
A més dels
vins corrents, es feia vi blanc dolç, per a la qual cosa el most abans de
fermentar es bullia una mica en recipients de coure. Per fer vinagre es vessa
aigua damunt de les pells i les rapes i es posa a fermentar. El que l’americà anomena
conyac, i que, de fet es tracta d’aiguardent, s’obté molent els grans de raïm
que conserven les rapes en un molí de dos cilindres horitzontals de llenya; el
suc es deixa caure en una bóta i després de fermentar es destil·la.
Tant
l’olivera com l’ullastre són comuns, però petits, perquè no se’n té cura i ni
el clima ni el sòl són adequats. En conseqüència, les olives i l’oli no són
suficients per al consum dels illencs. Folz refereix que la figuera i la vinya,
que són cultivats amb grans atencions en tots els llocs on hi ha redossa, donen
els seus deliciosos fruits a betzef. Aquesta observació coincideix plenament
amb la de Schroeder, qui assenyala que les vinyes són menades de
forma intel·ligent i als horts d’oliveres només s’han d’agafar les olives, afirmació
que qüestiona una mica la seva marginalitat.
Segons
Horner, les aus de corral són grans i ponen bons ous. Els porcs proporcionen
una carn magnífica, que es menja fresca o com a cansalada, així com embotits.
El vaquí és petit i magre; no duu ni bona carn ni llet, perquè les pastures són
escasses i pobres. Schroeder escriu en el mateix sentit
que els porcs són remarcablement bons i ben grossos; la seva carn és molt
estimada en aquestes illes per elaborar un embotit conegut com “sobr’asado” i
de fet va assistir a unes porquejades. En canvi Christmas, després de lloar els
porcs de Mallorca comenta que els de Menorca abans eren superiors als
mallorquins però en el moment que escriu estan en decadència, com totes les
coses de l’illa.
Horner
explica que els tords són grossos i més gustosos que qualsevol altre animal de
caça. Es mengen en gran quantitat i no només a l’illa. Els vapors que van a
Marsella i Toló se’n duen tants com poden. D’ençà que ha començat aquest
mercadeig s’han fet més escassos i el seu preu s’ha doblat.
El
peix és consumit en abundància pels menorquins, especialment els pobres.
Les barques dels
pescadors són grosses, sòlidament construïdes i ben governades. Christmas
dóna un repàs als peixos de les Balears: donzelles, sípia i rèmora, més
freqüent a Menorca que a Mallorca.
El major punt en comú de tots els
autors és l’elevat valor que atorguen al marisc menorquí. Així Chrismas apunta
que la llagosta és comuna i força estimada, així com els mol·luscs. Jones
trobava una gran distracció d’acompanyar Bernardí, un vell pescador, pel port
de Maó. Una de les espècies que recollia era el dàtil, que només havia trobat a
Malta, Trieste i pocs indrets més. El peix té un gust peculiar i es considera
com un menjar exquisit. Esmenta un altre mol·lusc, el més gran, de seixanta
centímetres de llarg, que deu de ser la nacra, així com el caragol de mar i uns
quants més. Per les seves descripcions es veu que el marisqueig era àmpliament
practicat i determinades espècies eren molt apreciades.
Horner
explica que els pobres s’han de conformar amb els corns; ja que els dàtils són
adquirits pels rics. Les gambes són quasi tan grosses com la llagosta americana.
L’ostra és de talla mitjana i més dura que la dels Estats Units; amb les
escopinyes es feia una sopa excel·lent.
Schroeder una nit s’allotjà a les cases
d’un lloc. Indica que la cuina de Menorca és periòdica: tot es fa un cop a la
setmana. El te i el cafè són desconeguts pels pagesos, que porten una vida pobra,
ja que els seus únics aliments són pa, oli d’oliva, vi i sobrassada, però malgrat
tot “viuen feliços en la ignorància”. Quasi tot el porc s’empra per fer
sobrassades, que es conserven anys i són molt bones. Respecte al te i el cafè
Folz explica que el segon és tan car que només és a l’abast d’una minoria i el
te no es beu mai sinó és com a medecina, la qual cosa suposa un altre punt en
comú amb les dècades anteriors i ben prest es modificaria.
Alfons Méndez Vidal
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada