En els cinquanta anys que van del 1723 fins
al 1773 l’extensió de vinya de Maó es va més que doblar, fins a ocupar 373 ha,
un augment del 130%, el que suposa que cada any es plantaven de mitjana 4,2 ha
amb ceps. Tanmateix, la dimensió mitjana de les parcel·les es va reduir
considerablement (38%), el que vol dir que les noves vinyes eren de cada cop
més petites. Es tractava d’un conreu dinàmic, perquè el 19,3% de les vinyes
declarades eren noves i només el 9,3% eren velles.
La vinya de Maó el 1773 (hectàrees)
|
|||
Ubicació
|
Núm.
|
Extensió
|
Ext. Mitjana
|
Llocs de Tramuntana
|
11
|
5,93
|
0,54
|
Dragonera
|
2
|
0,29
|
0,15
|
Mercadalet i Alfavara
|
52
|
23,89
|
0,46
|
Vinyet de Gràcia
|
85
|
40,70
|
0,48
|
Bentalfa i Trepucó
|
66
|
30,30
|
0,46
|
Llucmaçanes
|
138
|
63,39
|
0,46
|
Malbúger
|
53
|
29,51
|
0,56
|
Alqueria Cremada
|
151
|
82,83
|
0,55
|
Cornia
|
7
|
5,10
|
0,73
|
Tornaltí i Torelló
|
28
|
14,23
|
0,51
|
Llocs de Llevant
|
19
|
10,46
|
0,55
|
Mussuptà
|
17
|
9,32
|
0,55
|
Llocs de Migjorn
|
31
|
14,55
|
0,47
|
Suma
|
660
|
330,51
|
0,50
|
Sense determinar
|
107
|
42,68
|
0,40
|
Total
|
767
|
373,18
|
0,49
|
Si estudiam el repartiment de les vinyes
dins del terme de Maó, s’observa que el conreu s’havia estès considerablement.
En la taula s’aprecia com hi ha molts més paratges amb vinya que el 1723. Pel
que fa als punts amb més vinya, Alqueria Cremada seguia sent el que concentrava
més vinya (25,1%), seguit de Llucmaçanes (19,2%), però el vinyet de Gràcia ara
era el tercer (12,3%) i havia superat a Malbúger, on la vinya quasi no havia
progressat. L’avenç també havia estat molt important a la zona de Bintalfa i
Trepucó que s’havia posat a l’alçada de Malbúger amb el 9,2%. A aquests hauríem
d’afegir els terrenys que actualment ocupen les primeres fases del Polígon
Industrial (Mercadalet, Alfavara, quatre boques, camí de ses rodees i creu den
Vetxo), amb el 7,2%. En total, aquestes sis àrees ocupaven 271 ha, el que
suposa el 82% del total. És possible que la majoria de les vinyes de les que
desconeixem la seva ubicació estiguessin molt prop del poble de Maó i a la
mateixa població, on les vinyes eren molt petites. Les vinyes més grans es
continuaven situant a Alqueria Cremada, Malbúger i Cornia, així com als llocs.
Vist en perspectiva, la vinya ocupava una
petita part del terme i formava un ampli cercle al voltant de la població de
Maó, que començava al final del carrer de ses vinyes, al principi de l’actual
polígon industrial, anava cap a Llucmaçanes, passant per Alqueria Cremada,
després girava cap a Trepucó i tancava el cercle per l’ermita de Gràcia.
Tanmateix, fora d’aquí es trobaven ceps arreu, tant als llocs de Tramuntana com
a Addaia, sa Boval o es Putarró; els llocs de Llevant (Talatí, Biniai,
Binifaell, So na Rosa, Algendar) i els de Migjorn (Binicalaf, Binidalí,
Binixiquet, Cugollonet, Forma i Formet).
Aquestes vinyes eren propietat de 556
viticultors, que tenien una mitjana de 0,67 ha; de fet, el 71% dels propietaris
tenien entre 0,25 ha i 1 ha. Els 47 viticultors que tenien propietats de més
d’una hectàrea i mitja suposaven el 26% del total de l’extensió de vinya. El
major propietari era Bartomeu Ramis, qui tenia 5,25 ha a Addaia, Alqueria
Cremada i camí de ses rodees; els següents propietaris quedaven a considerable
distància: Domingo Vidal, amb 3,25 ha a Binixiquet i Alqueria Cremada, Ramon
Ballester, amb 3,14 ha, Antoni Andreu, amb 2,86, Guillem Gahona Llodrà, amb
2,83 ha i Rafel Montañés, amb 2,61 ha.
Els viticultors en ocasions tenien les
seves vinyes a considerable distància del seu lloc de residència. Per començar,
no tots eren maonesos, sinó que hi havia habitants del terme de Sant Lluís
(28), es Castell (10), Alaior (19) o fins i tot es Mercadal (3). En ocasions es
tracta de gent que vivia a llocs que són a poca distància de Maó, però també hi
ha vilatans o residents a possessions més allunyades, la qual cosa fa pensar
que molts cops les vinyes es devien llogar o conrear amb vinyòvols contractats.
Tanmateix, dins del terme de Maó, la distància entre el lloc de residència i la
vinya en molts casos era considerable. A més, era freqüent que un propietari
tingués vinyes situades a dos indrets diferents. Tot açò indica que també devia
haver casos de vinyes no conreades pel propietari (com devia de ser el cas dels
grans propietaris) i que, en altres ocasions, les distàncies que havien de
recórrer els viticultors eren considerables.
El darrer punt de referència d’aquesta
època ens el proporciona una font diferent: l’Estadística de Casanello que, si
bé possiblement també es devia fer amb les declaracions dels propietaris,
proporciona una informació molt més completa que inclou l’extensió en
quarteres, a més del nombre de ceps i el valor fiscal.
La vinya de Maó el 1818 (hectàrees)
|
|||
Ubicació
|
Núm.
|
Extensió
|
Ext. Mitjana
|
Llocs de Tramuntana
|
11
|
6,33
|
0,58
|
Dragonera
|
4
|
1,79
|
0,45
|
Mercadalet i Alfavara
|
63
|
32,97
|
0,52
|
Vinyet de Gràcia
|
54
|
22,79
|
0,42
|
Bentalfa i Trepucó
|
57
|
31,73
|
0,56
|
Llucmaçanes
|
99
|
47,45
|
0,48
|
Malbúger
|
53
|
27,19
|
0,51
|
Alqueria Cremada
|
165
|
81,53
|
0,49
|
Cornia
|
6
|
2,86
|
0,48
|
Tornaltí i Torelló
|
35
|
18,30
|
0,52
|
Llocs de Llevant
|
25
|
16,32
|
0,65
|
Mussuptà
|
23
|
15,32
|
0,67
|
Llocs de Migjorn
|
44
|
18,05
|
0,41
|
Suma
|
639
|
322,63
|
0,50
|
Sense determinar
|
12
|
8,05
|
0,67
|
Total
|
651
|
330,67
|
0,51
|
Segons aquestes dades, la vinya de Maó va
patir un retrocés del 9,5% durant aquests anys. L’extensió mitjana de les
parcel·les va augmentar lleugerament (3,3%), el que implica una racionalització
del conreu. Les vinyes més grans se situaven clarament en alguns llocs de
Llevant i de Tramuntana, així com a Mussuptà. En canvi, s’havia reduït
notablement les dimensions de les vinyes
d’Alqueria Cremada i Malbúger.
En tot cas, es van produir alguns canvis en
la distribució territorial de les vinyes. El primer lloc el seguia ocupant
Alqueria Cremada (25,3%), amb una superfície pràcticament igual que el 1773.
Llucmaçanes continuava en segon lloc, malgrat havia patit un retrocés del 22%.
A continuació es situaven les vinyes del Mercadalet, Alfavara, quatre boques i
altres zones situades pels voltants (10%), que havien augmentat molt l’extensió
plantada de vinya, així com Bintalfa i Trepucó, on els ceps també havia crescut
però no tant. Al vinyet de Gràcia, en canvi, la vinya havia disminuït
considerablement i només suposava el 7,4% del total. En conjunt, aquestes cinc
zones suposaven el 67% de la superfície vitícola del terme. Per tant, és clar
que aquest conreu va continuar el procés de diseminanció que havíem vist el
1773, distribuint-se de cada de forma cada cop menys concentrada en el
territori.
Amb la informació que disposam es pot
acceptar que entre el 1760 i el 1860 la vinya de Maó no va patir excessives
variacions i es va moure al voltant de les 350 hectàrees. La zona vitícola per
excel·lència sempre va estar entre Alqueria Cremada i Llucmaçanes, on hi havia
la meitat de la vinya del terme. El punt màxim es devia assolir entre el 1760 i
el 1790, amb unes 370 ha plantades que proporcionaven, junt amb les de Sant
Lluís, una collita d’aproximadament 1.150.000 litres de vi. Aquest fou el segle
d’or de la viticultura maonesa i clarament va tenir el seu origen en la demanda
de les tropes angleses establertes amb motiu del domini britànic de l’illa.
Progressivament hi va prendre el relleu la creixent població maonesa de finals
del segle XVIII i principis del XIX, la qual van anar incorporant aquest licor
a la seva dieta. La llarga crisi econòmica que va patir Menorca entre el 1820 i
el 1850, i que copejà de forma especial el terme de Maó, va afeblir aquest
conreu, que va entrar en una decidida decadència arran de la reorientació
econòmica que es va encetar a l’illa la dècada del 1850.
Alfons Méndez Vidal
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada