En els cinquanta anys que van del 1723 al
1773 la vinya d’Alaior va créixer notablement, ja que el 1773 ocupava quasi 205
has i recordem que el 1723 tenia 89,66 ha, el que suposa que cada any la superfície
ocupada pels ceps havia crescut 2,3 has. Tot i que seguien dominant les vinyes
normals (85%), ara apareixen més vinyes joves (11%) que velles (4%), un signe
de vitalitat.
Pel que fa a la distribució de les vinyes
dins del terme, i deixant de banda 83 parcel·les que no sabem on es situaven,
s’observa que els tres paratges amb més superfície ocupada pels ceps eren els
situats al nordest del camí del Kane (Camp Siquiat, Sant Llorenç, Son Puig), al
nord d’aquest camí (Biniatzau, s’Artiga i Llimpa) i el poble d’Alaior i les
terres situades més prop seu. Aquestes tres zones suposaven el 48,6% del total
de vinya del terme. A una certa distància es trobaven les terres de la zona de
s’Almudaina i Biniguarda, així com els plans de prop (Campàs i Binixabó) i als
camins del sud (Llucassaldent, s’Alblegai i el camí del Rafal i Torralba), que
en conjunt representaven el 32,7% del total. En total, aquests set indrets
acaparaven el 81,3% del total de la vinya del terme.
Distribució de la vinya d'Alaior el 1773 (hectàrees)
|
||||
Ubicació
|
Núm.
|
Extensió
|
%
|
Ext. Mitjana
|
Camp Siquiat
|
72
|
26,82
|
15,2%
|
0,37
|
Borrassos i Llumena
|
31
|
8,09
|
4,6%
|
0,26
|
Biniatzau i s'Artiga
|
76
|
28,07
|
15,9%
|
0,37
|
poble Alaior
|
86
|
30,78
|
17,5%
|
0,36
|
s'Almudaina i Biniguarda
|
54
|
15,60
|
8,8%
|
0,29
|
Sta. Eulalieta
|
34
|
8,30
|
4,7%
|
0,24
|
Campàs i Binixabó
|
37
|
15,08
|
8,6%
|
0,41
|
Llucassaldent
|
37
|
13,09
|
7,4%
|
0,35
|
camí de s'Alblegai
|
40
|
11,08
|
6,3%
|
0,28
|
camí del Rafal i Torralba
|
39
|
13,86
|
7,9%
|
0,36
|
camí vell de Maó
|
16
|
5,52
|
3,1%
|
0,35
|
Suma
|
522
|
176,31
|
100,0%
|
0,34
|
Sense determinar
|
83
|
28,58
|
0,34
|
|
Total
|
605
|
204,89
|
0,34
|
La superfície mitjana de les parcel·les era
de 0,34 has, bastant inferior a les 0,42 del 1723 i existien diferències
territorials, ja que les vinyes de prop dels plans (Campàs i Binixabó) tenien
una superfície mitjana bastant més gran que la resta, mentre que les de
s’Almudaina i Biniguarda i el camí de s’Alblegai eren molt més petites.
Aquestes vinyes eren propietat de 432 viticultors, la majoria dels quals eren
petits propietaris, ja que l’extensió mitjana que posseïen no arribava a la
mitja hectàrea i el 60% tenien entre 0,25 i 1 ha. Només hi havia nou
viticultors que tinguessin més d’una hectàrea i mitja de vinya. De fet, el
major propietari era Joan Olivar, qui residia a Maó i tenia 3,33 ha de vinya a
Binixems. El segon sí que vivia a Alaior; era Jaume Piris Febrer, qui tenia 3
ha, la majoria al camp Llinyà
El darrer punt de referència d’aquesta
època ens el proporciona una font diferent: l’Estadística de Casanello (1818)
que, si bé possiblement també es devia fer amb les declaracions dels
propietaris, proporciona una informació molt més completa que inclou l’extensió
en quarteres, a més del nombre de ceps i el valor fiscal.
Distribució de la vinya d'Alaior el 1818 (hectàrees)
|
||||
Ubicació
|
Núm.
|
Extensió
|
%
|
Ext. Mitjana
|
Camp Siquiat i Son Planes
|
123
|
59,87
|
18,0%
|
0,49
|
St. Miquel i Llumena
|
139
|
79,26
|
23,8%
|
0,57
|
Biniatzau i s'Artiga
|
86
|
36,17
|
10,9%
|
0,42
|
poble Alaior
|
58
|
22,50
|
6,8%
|
0,39
|
Biniguarda
|
32
|
13,59
|
4,1%
|
0,42
|
Rambles
|
33
|
11,69
|
3,5%
|
0,35
|
Campàs
|
79
|
37,33
|
11,2%
|
0,47
|
Llucassaldent
|
30
|
15,57
|
4,7%
|
0,52
|
camí de s'Alblegai
|
24
|
11,24
|
3,4%
|
0,47
|
camí del Rafal i Torralba
|
31
|
13,89
|
4,2%
|
0,45
|
Binialfús
|
54
|
31,69
|
9,5%
|
0,59
|
Suma
|
689
|
332,81
|
100,0%
|
0,48
|
Sense determinar
|
25
|
8,10
|
0,32
|
|
Total
|
714
|
340,91
|
0,48
|
Segons aquestes dades, la vinya d’Alaior va
créixer entre el 1773 i el 1818 un notable 66,4%, el que suposa 3 ha per any,
un ritme molt superior al del període anterior i de fet fou el terme municipal
de Menorca que va créixer més. L’extensió mitjana de les parcel·les va
augmentant molt (41%), i tot i que la tendència a tota Menorca fou aquesta en
cap municipi es va donar un creixement tan gran.
Tanmateix, aquest creixement es va
focalitzar en molt pocs indrets, que es devien especialitzar en el conreu de la
vinya. Hi destaca especialment el nord de camí de’n Kane i concretament Sant
Miquel, que va esdevenir la principal zona vitícola del terme. També es va
expandir de forma important la zona situada més a l’est d’aquesta, especialment
els terrenys de Son Plantes i Sant Llorenç de Binixems, que es col·locà en el
segon lloc. La zona del plans coneguda com el Campàs va experimentar un
creixement similar i es situà en tercer lloc. Finalment, els ceps es van
multiplicar per Binialfús, on el 1773 hi havia poca vinya, per la qual cosa
quasi va igualar en importància a Biniatzau, on com a altres indrets la vinya
plantada no va variar gaire. Aquests cinc punts concentraven el 73,4% dels ceps
del terme.
Aquest creixement es va fer plantant vinyes
més grans, cosa especialment notable a Sant Miquel i Binialfús i també molt
remarcable a altres indrets (camí de s’Alblegai, Llucassladent, Son Planes i
Biniguarda), la qual cosa ens fa pensar que, a diferència del que succeïa a la
resta de l’illa, els propietaris més acomodats van protagonitzar la plantació
de vinyes. Potser d’aquesta manera només ocupaven un protagonisme que a altres
termes de l’illa feia anys que tenien els grans propietaris, perquè, malgrat
tot, la gran majoria dels vinyaters eren petits: les propietats d’entre 0,2 i 1
ha suposaven el 69% del total del terme. Els grans propietaris, aquells que
tenien vinyes que sumaven més de dues hectàrees només representaven el 13,4%,
això sí concentrades en només setze individus. No de forma casual els dos
primers viticultors Joan Olivar (5 ha) i Josep Mir (4,17 ha), eren residents a
Maó.
Una particularitat de la distribució de les
vinyes a Alaior és que hi ha un conjunt de paratges on hi havia quantitats
significatives de vinya i que actualment ens són desconeguts i no sabem on se
situaven, tot i que la majoria ja han estat recollits per Mascaró Passarius al
seu Corpus de Toponímia de Menorca. Són els casos de Son Estric, on hi havia
cinc vinyes que ocupaven prop de dues hectàrees; el pou del penjat, on el 1773
hi havia 15 vinyes amb una extensió total de 4,5 ha; el pi d’en Llobera, on el
1818 hi havia sis vinyes, que ocupaven més de dues ha o el camí de la
Pedregossa, on el 1818 es van plantar 13 vinyes amb una extensió de 3,6 ha. Açò
sense comptar fins a una dotzena de noms poc coneguts on hi havia una o dues
vinyes. Aquests topònims els hem de considerar restes de la important activitat
vitícola que es desenvolupava al terme d’Alaior.
Aquestes dades són coherents amb les noves
vinyes plantades aquests anys a Alaior
les quals coneixem, gràcies a què els propietaris les havien d’inscriure per
gaudir de l’exempció del pagament del delme. Entre els anys 1810 i 1816 es van
plantar una gran quantitat de ceps, 31,5 ha (4,5 ha anuals). El ritme de
plantació va anar baixant els anys següents: entre 1817 i 1820 només van ser
6,5 ha (1,6 anuals) i de 1821 a 1838 un total de 8,2 ha (0,45 ha per any), uns
valors semblants als del 1808 i 1809 en què es van sembrar 0,6 ha cada any. En
conjunt, Alaior fou el poble en què es van plantar més vinyes de tota l’illa
(el 44% del total).
Per tant, l’expansió principis del segle
XIX va portar a la vinya d’Alaior al seu punt més alt. A partir d’aquí la crisi
econòmica que patí Menorca, causada pel Decret de 1820 que prohibia la
importació de grans i estroncava les activitats marítimes que fins aquell
moment havien estat la base de la prosperitat de l’illa, van provocar que la
viticultura iniciés una decadència de la qual ja no es recuperaria.
Alfons Méndez Vidal
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada