La fil·loxera va ser una plaga
d’efectes catastròfics que arrasà la vinya d’Europa a finals del segle XIX. Provocada
per un petit insecte, deixà commocionada la societat de l’època fins a un grau
del qual ens podem fer una idea si pensam en com vam reaccionar fa uns anys
davant de la malaltia de les vaques boges. El flagell va castigar primer França
i paradoxalment va generar una gran eufòria a Espanya perquè es va poder vendre
molt vi i més car que mai al país veí, la qual cosa va fer augmentar els preus
interiors i fomentà la plantació de noves vinyes. Tanmateix, l’insecte arribà a
Màlaga el 1878, quan el vinyet francès s’estava recuperant i ocasionà un
esfondrament del mercat, que s’afegia a la pèrdua de les plantacions.
Aquesta convulsió ha creat un mite del
qual s’ha penjat de tot. A Menorca se li ha atribuït de forma errònia el
daltabaix de la vinya. Els menorquins havien arrabassat vinyes de forma massiva
bastant abans, la dècada del 1850. En aquest període es van sumar una crisi
econòmica que ja durava dues dècades i l’arribada d’una altra malaltia, l’oïdi,
popularment coneguda com “cendrada”. En aquest cas l’agent patogen era un fong que
causà grans danys a partir del 1853. D’aquesta manera, si els ceps ocupaven
1.225 ha el 1835, el 1862 s’havien reduït a 651 ha i el 1883 no passaven de 357
ha.
La situació fou diferent a Mallorca, on
l’aparició de la fil·loxera a França afavorí les exportacions i les plantacions
de vinyes, fins arribar a un màxim històric. La declaració de la plaga a l’illa
el 1891 coincidí amb una forta davallada dels preus del vi, davant de la qual els
pagesos van llevar molts ceps per plantar ametllers, garrofers i introduir altres
conreus. Segurament per açò alguns autors han volgut traslladar aquests efectes
a Menorca i fins i tot s’ha afirmat equivocadament que el mal havia arribat el
mateix any a la nostra illa.
De fet, el primer perjudici que ocasionà
la fil·loxera fou econòmic. A partir del 1879 els viticultors menorquins van
haver de pagar un impost per costejar les despeses de defensa contra la plaga,
el qual va augmentar amb el pas dels anys de 25 a 75 cèntims per hectàrea. Amb
aquests recursos es pagaven els funcionaris que controlaven que ningú introduís
material vegetal susceptible de transportar l’insecte. Aquesta exacció va impulsar
a alguns viticultors a arrencar les seves vinyes el 1885.
Açò no significa que l’arribada de la
malura a Mallorca no afectés la nostra illa. Ben al contrari, des d’aquell
moment la Diputació va deixar de costejar el sou dels vigilants. Els municipis
menorquins van considerar que la seva feina era prou important per fer-se
càrrec de les despeses. De fet, fins a l’arribada de la plaga cada any decomissaven
gèneres prohibits. Els ajuntaments van demanar a l’Estat que assumís aquest
cost, la qual cosa van aconseguir el 1893.
Els anys passaren sense gaire
contratemps fins que el 13 de juliol de 1899 el diari El Bien Público anuncià la presència de la fil·loxera a Menorca. El
dia 18 El Liberal explicava que
s’havia localitzat l’insecte, mitjançant l’anàlisi microscòpic, a una finca del
terme d’Alaior, a la zona del camp Siquiat, prop del camí d’en Kane. Des del
primer moment a l’Ajuntament de Maó, que sempre va dur la veu cantant, ja es
parla d’introduir vinyes amb peus americans per repoblar les vinyes de l’illa. El 27 de juliol el Governador civil va
declarar oficialment l’aparició de la plaga.
El Delegat del Govern es va reunir amb
els batlles el 4 d’agost. Els acords presos aquell dia es mantenen en la línia
defensiva habitual: s’ordena retre la vinya afectada, la inspecció de les
vinyes de tots els termes i es prohibeix l’entrada de ceps de qualsevol regió
fil·loxerada. S’afegia la idea de reconstruir les vinyes amb portaempelts
americans; Menorca s’aprofitava de l’arribada tardana de la malaltia. La
rapidesa en proposar la replantació de les vinyes contrasta amb l’actitud de la
Rioja, que també fou atacada el 1899, on les controvèrsies sobre la qüestió es
van perllongar al llarg de quatre anys, malgrat a Navarra tenien fil·loxera des
del 1895.
El 24 d’agost es va procedir a
arrabassar la vinya infectada per l’insecte i altres tres situades dins de la
distància de protecció de 20 metres, una tasca que es va imposar als seus
propietaris. Els ajuntaments feren inspeccionar les vinyes dels seus termes i
així sabem que la fil·loxera no era present al terme veí des Mercadal.
A
finals d’agost del 1900, la Comissió Provincial de Defensa de la Fil·loxera va
remetre als batlles de l’illa la memòria sobre el viver de ceps americans de la
Diputació de les Balears, on s’explicaven les particularitats de l’adaptació d’aquests
plantes als terrenys mallorquins, molt similars als de la major part de
Menorca, tot indicant les varietats més adients. L’illa arribava així en el
moment ideal de la lluita contra la plaga, quan el viver de la Diputació era en
ple funcionament i ja es tenia una idea clara dels tipus que s’adaptaven millor
als terrenys calcaris.
El 1900, si bé ni les fons oficials ni
la premsa recullen més casos de vinyes infestades, sí que van aparèixer
nombroses notícies referides a la manera de combatre la malaltia, fet que fa
sospitar que aquesta se seguia expandint, i només la seva arribada tardana feia
que fos considerada com un fenomen normal.
El setembre del 1906 la malura encara
no havia arribat ni a Maó ni as Castell. Tanmateix, ja s’estava repoblant amb
peus americans. El setembre del 1905 es va rebre ordre d’elaborar una relació
dels propietaris de Maó que tenien ceps americans. Es van trobar més de 16
vinyaters, amb un total de 1.150 plantes, que ocupaven 1.800 m2. Com
a referència, en una estadística elaborada l’any següent s’indicava que la
vinya ocupava 80 ha.
Els anys següents la premsa recull
notes sobre la verema i en tots els casos es parla de l’obtenció d’uns bons
resultats, sense que en cap moment s’indiqui que la plaga hagi malmès el conreu;
el 1904 es diu que la collita és “desde luego
superior a la del año pasado tanto en cantidad como en calidad”.
Realment, la major amenaça per a la viticultura era l’evolució dels preus: el
novembre del 1904 s’informava que l’aplicació del nou reglament sobre alcohols
havia ocasionat una baixa de la cotització dels vins, amb una disminució
d’entre 8 i 9 ptes. per hectolitre respecte a la collita de l’any anterior.
Alfons Méndez Vidal
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada