Els menorquins sempre hem tingut interès
per les nostres coses. Hi ha qui compra tots els llibres que surten de l’illa,
una afició que constitueix una mostra de fidelitat a sa roqueta digna de totes
les lloances; d’altres segueixen tots els concerts que es fan de música
menorquina i per suposat hi ha aquells que fan excursions a tots els racons de
Menorca i coneixen totes els camins, trams de costa, etc. Un dels temes que més
ha fet volar la imaginació dels menorquins ha estat el segle XVIII, amb la seva
exuberant profusió de conquestes i reconquestes i, dins d’aquest, un aspecte
que sempre surt a la llum és el vi, quasi sempre amb un ponderatiu “es feia
molt de vi en el temps dels anglesos”.
Llegint els autors de l’època, especialment
La Historia de la Isla de Menorca d’Armstrong no és d’estranyar la fama
del vi del segle XVIII. Tanmateix és possible aproximar-se de forma més directa
al coneixement d’aquest segle tan apassionant: els arxius de l’illa compten amb
una informació molt completa, la qual duc uns anys consultant i me permeten
oferir un panorama més exacte i més detallat que els dels autors de l’època.
Per començar fora bo comentar que Armstrong
quan va fer les seves famoses estadístiques es va errar, ja que atribueix al
terme des Mercadal-Ferreries una collita de raïm igual a la suma d’Alaior i
Ciutadella; el més probable és que, sense conèixer gaire el terreny copiés mal
les dades i afegís un zero de més a aquest terme. Si feim aquesta correcció, la
collita de raïm pujaria a 114.400 lliures, és a dir uns 4.750.000 kg, que pel
que hem pogut comprovar és una quantitat raonable.
Com veiem els autors antics, malgrat la
seva bona voluntat, a vegades cometien imprecisions, sobre tot els estrangers
que no coneixien bé l’illa, ni la seva Administració, ni la llengua, perquè
llavors l’idioma d’ús en l’Administració era el menorquí. Per açò és que val la
pena recopilar les dades dels arxius per esbrinar quina era la situació real.
El problema és que no tots els Ajuntaments han conservat la totalitat de la
documentació i, a més, hi ha manco documents dels primers anys, de manera que
podem conèixer molt bé la producció de vi de final de segle, però amb més dificultats
la del principi.
Així i tot hem pogut calcular que la
superfície de vinya de Menorca el 1723 era d’unes 569 hectàrees, mentre que el
1773 havia pujat fins a les 1.141 ha, és a dir que la superfície ocupada per
les vinyes s’havien doblat en quaranta anys! El major
creixement es va donar al districte de Sant Lluís on segurament per l’efecte de
la creació del nucli urbà va passar de 20,8 ha a 130,6 ha. Maó, Alaior i es
Mercadal-Ferreries també van augmentar molt les seves vinyes, que es van doblar
i el 1773 arribaven a 373 ha, 205 ha i 55,5 ha, respectivament. El terme de
Ciutadella, amb 221 ha hauria crescut només el 51% i es Castell amb 156 ha,
només avançava el 21%.
Pel que fa a la producció de vi, va
augmentar fins el 1760, i a partir d’aquest any va patir diverses oscil·lacions
que en part es poden atribuir a la meteorologia i en part a l’evolució dels
preus, ja que quan el cultiu es feia menys rendible els viticultors
arrabassaven vinyes velles per sembrar altres conreus i, quan pujaven els preus
en plantaven de noves. Així, hem calculat que la collita mitjana de Menorca
entre els anys 1760-1799 era d’uns 27.000 hl, és a dir 2.700.000 litres. Aquest
valor és un 30% superior al que dóna Armstrong, amb la qual cosa la seva
afirmació de què la producció es doblaria en pocs anys queda matisada.
Segurament l’anglès ho deia per les terres de Sant Lluís i altres pocs on la
producció de vi es multiplicava, però no tenia en compte que el ritme era molt
més lent a altres indrets de l’illa.
Per districtes, Maó (que inclou Sant Lluís,
ja que no hi ha dades per separat) era el major productor, amb 11.700 hl. Molt
enfora es situaven Ciutadella, amb 5.200 hl, Alaior, 4.600 hl i es Castell, amb
4.500 hl. Es Mercadal i Ferreries només aportaven 900 hl. Com es pot comprovar
la producció de vi estava molt concentrada en el Llevant de l’illa, fins a
Alaior. De la producció anterior sabem que a Maó entre 1724-1739 era de 5.500
hl, el que vol dir que s’havia doblat entre aquests anys. És probable que
aquesta fos la tendència general, perquè la recaptació de l’impost del vi (el
delme) també es va doblar a Menorca entre el 1712-1720 i el 1767-1794 i, com
veurem a continuació els preus van patir poques variacions.
Un punt a destacar és que la producció de
vi estava fortament intervinguda: els preus estaven fixats (i eren igual per
tots els vins!) i no es podia comerciar lliurement: la importació de vi només
es podia fer quan s’acabava el vi de l’illa o amb restriccions al port de Maó;
cada terme consumia el seu vi i només es podia introduir el d’altres termes
fins que s’exhauria el propi. Al principi, les autoritats van permetre que el
preu del vi augmentés i així entre el 1712 i el 1745 es va revaloritzar un 38%,
però els anys següents el preu va declinar el 6% i així es va mantenir fins als
anys convulsius de final de segle, a partir del 1794, quan la illa va patir una
forta inflació. En comparació, el blat es va encarir el 71%, la qual cosa ens
explica l’estancament de la producció de vi en la segona part del segle.
En conclusió, podem afirmar que, si
inicialment la presència britànica va estimular el conreu de la vinya, que es
va doblar en cinquanta anys, a partir del 1745, és a dir poc després de què
Armstrong escrigués el seu llibre, les autoritats no van permetre que augmentés
el seu preu, mentre que el del blat anava creixent sense pausa, segurament perquè estava més lligat als preus
internacionals, ja que l’illa havia d’importar una part important del seu
consum. Per aquest motiu la producció de vi es va estancar.
Alfons Méndez Vidal
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada