Els espais urbans no són entitats fixes, creades per uns fundadors llegendaris d’una vegada per sempre, sinó llocs que es van transformant al compàs del temps, segons les necessitats i les aspiracions dels ciutadans. La plaça de Maó que en l’actualitat rep el nom d’Espanya forma part d’una expansió urbanística de la segona meitat del segle XVIII; durant més d’una centúria va ser coneguda com la plaça de la Peixateria i allotjava el mercat no hortícola.
Segons Riudavets, en primer, les carnisseries de la població
eren als peus de l’església de Santa Maria, al Portal de Mar. Al seu costat hi
havia un local reservat per a la venda del peix, que fou reedificat el 1669 a tocar
de la torre del campanar, aferrada a la
muralla de l’antic castell. La necessitat d’ampliar la zona va portar al Reial
Patrimoni a adquirir, el 1752, el lloc conegut com “la Ruïna”, contigu al pla
del Carme, per formar una plaça pública. L’Ajuntament va haver de costejar un
talús per salvar el desnivell del terreny “que tanto afea la
subida del Puerto des de la Marina”. Segurament per
l’escassetat de recursos, l’obra no va quedar enllestida fins al 1780, quan es
van obrir les carnisseries. Riudavets fa notar que en el segle transcorregut
quan escriu (1888), tot i haver experimentat diverses reformes, no reunien la
capacitat i la pulcritud degudes.
L’espai que quedava al mig les carnisseries es va
destinar a la venda de peix, activitat que va prendre prou protagonisme perquè
el conjunt fos conegut com la plaça de la Peixateria, o així es troba almenys
en les relacions oficials de carrers del 1819 i 1835. Inicialment, tan sols es
tractava d’unes posts de llenya, damunt de les quals es distribuïa el gènere,
procediment que devers 1885 encara s’emprava en moments de gran abundància.
Aquesta disposició, a més de penosa i molesta, estava exposada al sol i la
pluja. El 1866 el municipi va acordar l’establiment d’una “peixateria decent”,
proveïda de taules de marbre i protegida per un porxo de ferro i zinc, que
perduraria fins a la inauguració del nou mercat el 1927.
El mes de maig del 1866 el Diario
de Menorca celebrava la posta en servei de les noves instal·lacions
que reunien “la
utilidad con el ornato”, encara que no estiguessin del tot acabades. El “cómodo
tinglado” posava a compradors i venedors a cobert de la
intempèrie els dies plujosos i les hores en què picava el sol. Les noves
taules, de marbre per als peixos d’escata i de pedra viva per als altres, es
podien netejar amb facilitat. Contribuiria a la higiene el local que s’havia
habilitat per netejar el peix; arrabassar les pues de les ratjades, els
cap-rojos i els peixos aranya i escorxar ratjades, tremolors, mussoles i altres
peixos sense escates, de manera que ja no es veurien pel terra les seves pells
ni els coves plens de les seves deixalles.
Durant molt de temps no sembla que hi hagués problemes,
tot i que el 1886 uns quants tipus van remoure el cordó de pedra que hi havia al
costat de les taules de marbre. Tanmateix, el 1900 un grup de bergants es van
pujar al cobert de zinc i es posaren a córrer per damunt, cosa tant més
preocupant per quan estava en mal estat i necessitava una reparació per evitar
s’hi filtrés l’aigua. El 1922 El
Bien Público es queixava que els al·lots jugaven damunt de les taules
de marbre i empraven els ferros que de dia sostenien les balances com
gronxadors. En el seu atreviment, havien arribat a evacuar damunt de les taules
on el matí es venia el peix, per la qual cosa demanava a les autoritats que n’extremessin
la vigilància.
Els llocs de peix es dividien en quatre seccions, una de les quals ocupada pels revenedors. El 1881 les altres tres es van organitzar assignant-ne una als venedors de peix de Maó, una altra als des Castell i la darrera als de Fornells, la qual cosa suscità una certa contestació per alterar el consum establert. Malgrat tot, el 1917 la distribució era pràcticament igual, només havien desaparegut els pescadors des Castell, substituïts pels de s’Albufera. A banda, els venedors de carn i budells de porc no ocupaven cap dels departaments reservats als carnissers i havien de vendre davall del cobert, prop de les peixateres. El 1897 es va procedir a distingir el peix tret del port de Maó amb uns taulons de color groc, la qual cosa va ser agraït pels concurrents. El 1917 cada classe de pesca estava identificada per un rètol.
L’Ajuntament proporcionava les balances que empraven els
peixaters i els venedors de porc. També eren públiques les taules de llenya que
s’utilitzaven en cas que les de pedra fossin insuficients, per a les quals
s’havia de pagar una taxa. A partir de les tres del capvespre el peix es podia
vendre pels carrers de Maó; en èpoques d’abundància s’autoritzava la seva venda
al matí. El peix sobrant es dipositava en un dipòsit municipal i el dia següent
el veterinari havia d’aprovar la seva venda, que es retolava degudament, igual
que el peix importat de fora de l’illa.
La Corporació no s’encarregava de cobrar per l’ús del
mercat, sinó que cada any subhastava la concessió. L’empresari adjudicatari
pagava un cànon fix al municipi i es responsabilitzava de recaptar les taxes
que fixava l’Ajuntament pels diferents usos que s’hi podien efectuar. A la
peixateria hi havia una caseta per a la repesada de tota mena de queviures, no
únicament els que hi havia al mercat, sinó que els compradors podien anar a
comprovar (de forma gratuïta) l’exactitud del pes de qualsevol establiment de
la població. Al seu càrrec hi havia el mostassaf, una antiga denominació,
encara viva el 1869, però que anà perdent vigència amb el pas dels anys. Quan
un dia d’abril del 1896 el guàrdia municipal va tancar el local per acudir a la
crida del batle, es van aixecar les protestes, perquè així “els venedors podien
fer el seu agost”. Un tinent de batle controlava les condicions de venda i
ordenava que es tirés a la mar el peix que no resultava ser apte per al consum,
com succeí un dia de juny del 1900.
Les condicions higièniques del mercat no sempre eren les
adequades. El 1887 la premsa censurava que la claveguera que hi havia desprenia
una pudor espantosa i exigia una actuació decidida a l’Ajuntament. Aquest no va
frissar gaire, perquè quan les obres van començar ja havia passat un any. El
seu estat físic també deixava que desitjar: pel mateix temps, el pis de la
plaça, a l’entrada de l’espai on s’expenia carn de porc, presentava un mal
aspecte que feia presagiar que, si no es recomponia, es pogués esfondrar al pas
d’un carro. En altres casos l’Ajuntament tenia una major cura del local. El
1891 es va acordar construir noves taules de pedra i balances per substituir
les existents.
El novembre del 1896 l’embornal de la caseta on es feia
net el peix (que també replegava els sucs de l’excusat públic que hi havia allà
mateix) es quedà embossat i exhalava una pudor insuportable, per la qual cosa
el peix va haver de ser aclarit al mig del carrer. Per arranjar el problema,
uns operaris van haver d’aixecar
l’empedrat. Com es pot comprovar, les condicions generals de conservació del
mercat no eren bones. A finals d’octubre del 1900, El Bien Público criticava el mal estat del cobert, de forma que els dies
de pluja pràcticament no servia de res, i demanava la seva recomposició,
assenyalant que l’Ajuntament percebia un volum considerable d’ingressos dels usuaris.
Passaven els anys i la construcció no es beneficiava de cap millora substancial;
tot just el 1911 es va procedir a la reparació del sostre i al pintat de l’estructura
metàl·lica.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada