dimecres, 5 de maig de 2021

De visita al veí gran: Mallorca

Aquests temps de limitacions als desplaçaments són una bona oportunitat de visitar el nostre veí gran, Mallorca, que té moltes coses d'oferir i ara podem gaudir "en petit comitè".


PERSEGUINT A L'ARXIDUC LLUÍS SALVADOR

Per començar, ens deixarem guiar per un gran coneixedor de les belleses mallorquines: l'Arxiduc Lluís Salvador, que va comprar unes possessions de la Serra de Tramuntana, com la que dona accés a na Foradada.


Es pot pujar dalt de la roca, que ofereix vistes magnífiques de la costa:


Una de les adquisicions de l'Arxiduc va ser el convent de Miramar, fundat per Ramon Llull, que té uns jardins ben polits.


Miramar, com no podia ser d'altra manera, permet copsar el panorama de la Serra de Tramuntana, endinsant-se a la mar, amb qualque torre de vigia.


A pocs quilòmetres es troba la vila de Deià, una de les més pintoresques de l'illa.EL PETIT PARADÍS DE FORMENTOR

El cap de Formentor s'estirà al nord de l'illa , com si volgués tocar Menorca. Al final de la carretera, un far saluda als navegants


Des del mirador es pot veure el final de la Serra de Tramuntana: el cavall Bernat


Les vistes dels penyals són inoblidables


Al sud del cap es troba la platja de Formentor, on es troba el cèlebre Hotel Formentor i l'illot del mateix nom:


L'indret és dominat per la muntanyeta de na Blanca, el cim de la qual ofereix unes perspectives fabuloses de la zona


De tornada, a l'entrada del cap hi ha un nou mirador, que ens torna a regalar els ulls.


La costa retallada i coronada de pins és una visió impressionantELS SECRETS DE LA COSTA DE LLEVANT

La costa de Llevant té moltes urbanitzacions poc exemplars, però també paratges d'una bellesa sorprenent, molt semblant a Menorca.

Prop de cala Falcó, les coves deixen entrar una mar cristal·lina.Uns centenars de metres més enllà es troba un pont natural magestuós.


Bé al costat hi ha el caló blanc, d'unes aigües turquesa, que ha utilitzat de forma freqüent la publicitat turística.


Aquesta costa és realment encantadora.


Cada poc trobam petits accidents geogràfics que són una delícia


Per allà es troben les coves del Pirata, que van ser explotades turísticament uns anys i ara són a l'abast dels més aventurers...


Porto Colom és un nucli tradicional que ha sabut mantenir el seu caràcter mariner.


Tranquil·litat, relax, barques,..


I a l'entrada de la badia, un far ben airós i airejat:


I per acabar el dia es pot pujar al monestir de Cura, d'on es veu mitja Mallorca.ELS POBLES DE SA SERRA: ENTRE EL CEL I LA MAR

Sa Serra de Tramuntana és un lloc especial: un reducte muntanyenc a una illa. Allà s'hi troben petits poblets envoltats d'alts cims. El més pintoresc és, sens dubte Fornalutx.


Els seus carrers, de cases de pedra, són alegrats amb ramells amb flors.


El silenci del cementiri es multiplica per la solemnitat de les muntanyes. 


La vall que s'estén entre Sóller i Fornalutx és d'una gran magestuositat que contrasta amb la severitat dels pobles.


Uns quants quilòmetres més enllà, trobam Valldemossa, coneguda per l'antic monestir dels monjos cartoixans, on s'allotjaren l'hivern de 1838-1839 Chopin i George Sand.


Valldemossa és una vila gran on, a més de la Cartoixa es poden trobar altres edificis de caire monumental, com el palau del rei Sanç.


Sortint d'aquesta vall ens topam amb el poblets de Banyalbufar, que s'alça damunt la mar, com un escenari de les mil i una nits.


L'edifici més singular és la casa de la Baronia que amb la seva torre del segle XVII ens recorda que durant segles els pobles costaners van viure atemorits per l'amenaça dels pirates berberescos.


Continuant per carreteres sinuoses arribam fins Estellencs, un poblets que es guanya la pau gràcies a la seva llunyania dels món civilitzat.ALFABIA, EL PARADÍS

La possessió d'Alfàbia, situada en un lloc privilegiat als peus de sa Serra de Tramuntana, pertany a una família, descendent dels Benàsser, un noble musulmà que la va poder conservar, en donar suport al rei Jaume I, quan conquerí l'illa.


Els jardins són realment fastuosos, i són adornats per arbres, estàtues i fonts.


L'ajub cobert per una volta de canó amb vistes singulars a sa Serra.


La gran font on s'emmiralla el casal és una delícia.Sortint per una porta d'aires noeles es baixa al pati per unes escales plenes de flors.


Quan ens despedim, fem una darrera mirada a sa Serra, que entre els jardins és una visió fabulosa que ens omple de melanconia. A partir d'ara, sempre enyorarem els jardins d'Alfàbia.
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada