dimarts, 15 de novembre del 2022

VIATGE AL PIRINEU NAVARRÈS, BOSCOS, MUNTANYES I FRONTERA

 Aquest fantàstic viatge ens mena pels boscos d'Irati i Roncesvalles en vuit intenses etapes.

1er dia. Circular Garaioa

Recorrem les muntanyes que envolten la vall  que recorre el riu Irati. Prop d'Aribe, trobam el pont mitgeval.


Som a la sortida de les valls. Aquí l'Irati es remansa i ens mostra la seva molenconia de tardor.


Ben a prop travessam l'excitant pont penjant que hi ha a tocar de l'antic balneari.



Entre els boscos que pugen cap al puig de la Corona trobam les primeres instal·lacions dels caçadors de coloms. Aquí són unes inestables escales de fustes que fan vertígen.


Prop d'Olaldea, una creu caiguda assenyala el lloc on algun desgraciat va trobar la mort en tèrboles circumstàncies...


De tornada, accedim al Txanagra, la major elevació d'aquesta jornada, des de la qual obtenim unes excel·lents vistes de la vall.


No gaire enfora es troba l'esgarrifós mirador de Zamariain, com una llengua de pedra que atreu als caminants perquè intentin llepar el cel


2a. etapa. De Garaioa a Irati

Avui travessam les muntanes que dominen la vall d'Aezcoa. a escassa distància de de Garioa arribam a Villanova d'Aezcoa, un encantador poble, amb airoses cases.


A les portes d'alguns d'aquests casalots encara es pot veure l'eguzkilore, un card que protegia els visitants de les forces malignes de la nit.


Tot d'una trobam la muralla pètria del Berrendi, que anam a pujar.


De camí trobam la primera fageda del viatge. Milers d'arbrers que pugen cap al cel i creen un espai oníric que recorre atordit el caminant.


Cal anar amb compte. Al bell mig hi ha esvorancs que semblen ser l'accés d'entrada a l'inframón.


Superat el Berrendi, un camí accidentat ens mena a l'Ugaibel, des d'on tenim unes estupendes vistes de tota l'extensió boscosa que mena fins al pantà d'Irabi.


A les pastures de les muntanyes els pastors encara no s'han emportat els ramats de cavalls que aprofiten les darreres pastures estivals.


3a. etapa Circular Irati

Sortint d'Irati en direcció al pantà d'Irati deixam enrere les cases de la pintoresca població


Caminam al costat del riu Irati, que ara és poc més que un rierol de muntanya.


Al final del camí s'alça la imponent presa que regula el riu i produeix electricitat.


Aigües amunt trobam un ramat de les polides vaques del país.


Prest el camí s'empina i trobam una cruïlla de camins, uns s'endinsen al Pirineu, altres baixen als pobles i algun sembla que meni cap al cel...


Al peu de les muntanyes ens endinsam en un bosc encantat, on sentim les veus ofegades dels follets i les fades.


4a. etapa. Irati-Valcarlos (Luzaide)

Aquesta dura etapa ens fa pujar i pujar cap al Urkulu. A l'horitzó s'alcen les orgulloses muntanyes del Pirineu.


Pel camí passam a la vora de dures parets de roca.


Arribam esgotats, però enormement satisfets al Urkulu, al cim del qual els romans van aixecar una astoradora torre d'homenatge a la seva conquesta d'aquestes terres.


De baixada arribam al coll de Bentarte. Per aquí transcorre el camí de Santiago, on trobam la font de Roldan i pelegrins de camí. Una portuguesa feia 52 dies que havia partit de Suïssa...


El coll mostra la seva alegre extensió, on pasturen ditxosos ramats, que ens recorden una altra vegada que som a terra de pastors.


Emprenem el descens vertiginós cap a Valcarlos, que veiem incrustat al fons d'una estreta vall ofegada per les muntanyes.


Al capvespre enormes estols d'aus migratòries dibuixen delicats dissenys al firmament en la seva laboriosa migració cap a les calides terres del sud.


5a. etapa. Circular Luzaide

Luzaide, entre dos rius, està rodejada de bones costes al capdamunt de les quals s'hi troben orgullosos caserios.


El dia trancorre en una interminable pujada al Menimotxa, molt cops al costat de la frontera, ben assenyalada amb dures fites i amb unes vistes vertiginoses a la vessant francesa del Pirineu.



6a. etapa. Luzaide - Burguete

A Luzaide el dia de Pasqua se celebra una airosa desfilada amb festits típics, als quals s'ha dedicat una singular estàtua.


Arribam un altre cop a la frontera, ben marcada per una tanca amb filferro i fites numerades, que ens recorden com ha estat de difícil travessar aquestes muntanyes quan la història ha mostrat la seva cara més fosca.


En direcció al port de la Ibañeta recoperam l'arbreda, amb els seus tranquils colors, sobre suaus pujols


Arribant a Roncesvalles, la capella de Santiago s'alça com un delicat regal als esforçats pelegrins.

7a. etapa. Circular Burguete

Burguete un perfecte poble-carrer va allotjar Ernest Hemingway, que va venir a descansar aquí després de les seves tresques pamploniques.


L'excursió ens torna a oferir magnífiques vistes de la serralada dels Pirineus, que sembla que realment vugui asserrar el cel amb el seu perfil cantellut.


El camí trasncorre novament entre grans arbredes, al si de les quals regna un silenci monacal que el viatger no s'atreveix a trencar.


8a. etapa. Burguete - Aribe

Per passar de Burguete, al camí de Santiago i tornar a Aribe cal superar el puig Corona, on el bosc ens mostra els seus espledorosos colors de tardor com a despedida d'aquest esgotador, però molt plaent recorregut.



1 comentari: